fbpx

Юли е месец на топлите и дълги слънчеви дни. Макар че август е по-отпускарски сезон, и сега можем да се наслаждаваме на слънчевата светлина и да извличаме максимална полза от нея. Освен красивия тен и стимулирането на производството на ендорфин в мозъка,слънчевите лъчи дават на организма възможността да синтезира витамин Д – основна потребност за здрави кости, сърце, бъбреци, черен дроб и силна имунна система.

woman in the field

Защо са ни витамини?

Наименованието „витамин” се появява в началото на миналия век, когато американският биохимик от полски произход Казимир Функ изолира от оризови люспи вещество, което служи за лечението на болестта бери-бери. Това вещество последствие е наречено витамин В1, след което идва и синтезът и изследването на други видове витамини. Витамините са нужни на организма, за да може той да функционира правилно. Те представляват органични вещества, които спомагат за усвояването на минерали и соли, подхранват растежа на организма, усилват имунната система, действат благоприятно върху лечението на редица болести. Обикновено при хората, които водят здравословен начин на живот (спорт, умерено инатурално хранене, психическа и физическа почивка), не се налага допълнителен прием на витамини.
 Съществуват два типа витамини:водно- и мастноразтворими. При последните усвояването от организма става по-бавно и задължително чрез поемане на храна с мазнина. Такива витамини са А, К, Е и Д. Витамин Д е откритпрез 1782г., но е изолиранедва в началото на миналия век, когато храненетосе развива като научно обосновано и изследвано поле (когато се повявява т.нар. наука на храненето). Още от Античността обаче има свидетелства за познаването на витамин Д и неговите свойства. Около средата на 17. век в западна Европа зачестяват случаите на рахит, което от своя страна води до откриването на витамин Д като негов антидот.

 Къде се намира и как се синтезира витамин Д?

Витамин Д може да се закупи в аптеките (на капсули, таблетки или масло), или да се набави чрез храната и излагане на слънце. Той може да бъде активен и пасивен – като съставка в храната или като провитамин, задвижван от холестерола, слънцето и жлезите на човека. Като активна, директно усвояема съставка го откриваме в животинските мазнини, рибното масло (от черния дроб на рибата), яйцата(жълтък), млякото, зелени листни зеленчуци, гъби, соево мляко, картофено пюре, мозък, черен дроб. Препоръчително е някои от рибите като шаран, скумрия, риба меч, сом, есетра, риба тон и др. да се ядат сурови (пушени), защото иначе изгубват хранителите си качества. Гъбите маитаке, пумпалка и пачи крак също се ядат сурови за оптимален прием на витамина.

 Какви са ползите?

Витамин Д служи като противовъзпалително и противопростудно средство. Той помага за доброто функциониране на нервната система. Синтезът му от слънцето става естествено. След това се транспортира в кръвта чрез плазмата и се отлага в черния дроб и бъбреците. Оттам действа за правилната минерализация в организма и пречина калцирането на сърдечния орган. Така предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
 Предозирането с витамин Д не е без последици, но за радост на любителите на слънцето не може да се получи от него, а от допълнителен прием на таблетки или капсули. Предозирането води до състояния на хипертония, нарушена функция на бъбреците, увреждане на костите и меките тъкани (заради увеличени калциеви и фосфатни йони в кръвта), раздразнителност и умора, дехидратация, силно намаляване на телесното тегло, повръщане, мускулна слабост.
 От друга страна,правилната дозировка на витамин Д помага за лечението на редица заболявания и подобряване на общото здравословно състояние. Той предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Освен това се бори успешно с депресията; има противовирусна функция, потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, множествена склероза, псориазис. Напоследък се твърди, чевитамин Д помага и за унищожаване на раковите клетки в организма. Без него панкреасът не може да секретира инсулин, а хората с кръвно налягане могат да си помогнат с него. Затова, за да се радваме надостатъчно количество витамин Д, не е нужно много:да стоим на слънце, да ядем зелени салати, риба и гъби и да го пием на хапчета иликато обогатено с витамина мляко.
 текст Илона Вълчева
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!