fbpx

Андрей Долгих е на 29 години от Украйна. В България идва миналата година като част от екипа на Head Hunters Barbershop. В момента преподава в първата професионална академия за бръснарство у нас – академията на Head Hunters и Интеркозметика.

andrei-dolgih-coiffure-beauty-interviewКак избра да станеш бръснар?

Разбрах, че харесвам да подстригвам, когато бях в казармата в Украйна. Там често подстригвах приятелите си. През 2011 г. завърших фризьорско училище, а когато започна войната в Донбас, заминах за Турция, където се запознах с традициите на бръснене. Започнах да гледам клипове в интернет и опитвах да повтарям различни подстригвания върху приятели. По това време работех в танцова група и всички трябваше да изглеждат готино – това беше моят шанс! През 2015 г. се върнах в Украйна и се записах в първото бръснарско училище в страната. След дипломирането започна и истинската ми кариера на бръснар.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Възможността да бъда част новата тенденция за добре поддържано общество. Излизайки на разходка, да мога да виждам хора с готини прически, които да ме стимулират да създавам още и още такива.

Какво казваш на клиентите, преди да седнат на стола и да видят бръснача?

При първото посещение искам да покажа своя професионализъм, да помогна в избора на подстригване и на козметика. Давам препоръки за грижа за косата и се опитвам да предложа най-доброто подстригване на клиента. Първата среща е анализ и аз винаги съм много внимателен към детайлите. Затова не говоря много с клиента, а се фокусирам върху работата.

От кои твои колеги в областта на бръснарството се учиш?

Бръснарската индустрия стана популярна в социалните медии и това е голям плюс. Всеки използва Инстаграм и лесно може да види какво се случва в целия свят, да следи тенденциите. Мен лично ме вдъхновяват хора като Shane Nesbit, Alan Beak, Josh Lamonaca, Nikolai Generalov, Bogdan Chasnik. Тези момчета имат голям принос в развитието на бръснарската култура в целия свят, правейки уникални обучения и показвайки на хората своето отношение към клиентите и занаята като цяло.

Как подбираш инструментите си за работа?

Аз използвам само най-добрите световни брандове като Wahl, Andis, Kasho, YS park, Dyson. Бръснарската култура все повече привлича вниманието на хората по цял свят, а сред тях има и инженери и дизайнери, които работят по създаването на нови инструменти. Професионалните инструменти обаче никак не са евтини. Постоянно следим новостите на пазара и ги тестваме в работата. Когато избираш инструмент, трябва да си наясно за какво ще го ползваш. В интернет има ревюта и пълна информация за повечето продукти – първо проучи всичко и след това купувай.

andrei-dolgih-coiffure-beauty-interview2

Колко важни са продуктите в работата ти?

Разбира се, козметиката е много важен аспект в работата. Асортиментът от продукти е огромен и трябва да знаеш как да ги използваш правилно, в противен случай няма как да консултираш клиентите. Ние винаги прецизно изучаваме продуктите, с които работим, вслушваме се в препоръките на производители, тестваме ги сами и питаме за мнението на нашите клиенти.

Какво е твоето мнение за развитието на бръснарството в България?

Аз дойдох в България неотдавна и познавам само Пловдив и София. Не бих могъл да дам обективна оценка за нивото на развитие на бръснарската култура тук. Но знам, че бръснарниците като бизнес стават все по-привлекателни за бизнесмените. Но съществува проблем с квалифицираните кадри. Ще се създават все повече бръснарници, културата ще се формира, нивото на услугата трябва да се повишава с общи усилия.

Обучения – много. За какво е важно да внимава един бръснар?

Към въпроса за обучението се отнасям много сериозно, защото съм бил жертва на лошо обучение. Пример за добро обучение в бръснарската гилдия e в САЩ, където всеки, който иска да работи, задължително завършва академия и минава комплексен изпит с теоретична и практическа част. След това компетентна комисия решава дали човекът да получи лиценз, или не. В Украйна и България, както и в много други държави, за съжаление, няма такава комисия. Затова клиентите не винаги могат да получат професионална услуга. Препоръчвам да внимавате с избора си на преподавател.

Как трябва да изглежда стилната мъжка визия?

Това е много субективно. Въпросът за стила винаги ражда спорове и разногласия. Аз смятам, че това е индивидуална работа с клиент. Той може да няма изобщо коса на главата си, но това да не му пречи да изглежда модерно. Подстригванията имат цикличен характер, но класиката винаги е на мода. Мъжете трябва да обръщат внимание на своята визия, да носят хубави обувки и редовно да посещават бръснар.

Какви клиенти са мъжете?

Те са хора с различни професии и от различни обществени прослойки, но всички те оценяват едно и също нещо – високата прецизност в подстригването и вниманието към детайлите. Най-често правя комбинирана услуга (коса и брада). Сега клиентите проявяват интерес и към услуги като комплексно почистване на лицето и тониране на брада.

Ръководиш ли се от световните тенденции?

Разбира се, опитвам се да следя тенденциите, новините и актуалните образи. Бръснарят винаги трябва да бъде гъвкав и да се образова редовно. Бръснар със собствен стил не трябва да се сравнява с друг, който знае как да прави само три прически.

Как избягваш казуса „Искам да съм като еди кой си”?

Хората обикновено не разбират много от подстригвания, а и не са длъжни. Това е наша работа. Те трябва да имат идея как искат да изглеждат и какво подстригване търсят. Затова често ни показват снимки на известни актьори или модели, ние абсолютно спокойно реагираме на такива желания. Пластична операция, за да изглежда като Брад Пит, не можем да направим, но можем да разберем идеята на подстригването.

Как се виждаш след години?

Плановете ми за предстоящата година се фокусират върху обучение в най-силните академии в света, като American Crew в Барселона и Menspire в Лондон. Освен това планирам участие в различни конкурси, развитие на академията на Head Hunters, работа в екип с преподавателите на академията, семинари в цяла България.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!