fbpx

Горещи танци с Алфредо Торес

Алфредо Торес няма нужда от представяне. Симпатичният му български и гъвкаво тяло говорят сами за себе си

 947212_586013474754226_1077103320_nКак започна да се занимаваш с танци?

Когато бях на 18 години, се записах в Националната академия по танци в Куба. Обучението ми там продължи 3 години. Изучавахме само модерни танци –  джаз балет, капоейра, популярни танци, сон, румба, гуагуанко. След това кандидатствах в школата „Тропикана” към най-престижното кабаре в Хавана. Конкуренцията беше голяма и влизането там ми струваше много усилия и упорит труд. Малко по-късно станах солист на „Тропикана”, което е голямо признание за мен. Във вариетето прекарах повече от 12 години, като успях да обиколя цял свят. Гостувахме в различни страни, където се срещнах с редица звезди като Наоми Кембъл, Марадона, Оскар де Леон, Селия Круз и др.

 Как се озова в България?

Дойдох тук по покана на едно вариете в хотел Кемпински-Зографски. С част от група „Tропикана” бяхме гости за около 6 месеца. По това време получих покана да бъда гост на Гала в предаването „На кафе”. Така „изгря” моята звезда в телевизията и по-нататъшното ми участие в други телевизионни формати. Бях поканен за преподавател по хореография и член на журито в първото българско издание за музика и танци „Стар академи”. Междувременно отворих школата по кубински танци, специализирана за салса, меренге, бачата и др. Мой ученик, който започна от нулата, след 3-годишна подготовка стана европейски шампион по латино танци в Лондон. Беше финалист на Световното първенство по салса в Орландо. По-късно още няколко пъти ученици от школата са ставали европейски шампиони, а в България сме печелили повече от шест пъти Националното състезание по латино танци. Неслучайно клубът ми е признат за един от най-добрите в България.

Какви хора най-често идват в школата?

Има повече дами, но това е заради манталитета на българите. Мъжете подхождат по-скептично, защото го възприемат като нещо неприсъщо за себе си. Но така е, докато не видят начина на изразяване чрез танца, че чрез него ставаш по-контактен и по-освободен. Дамите, естествено, са впечатлени и така мъжете малко по малко променят отношението си съм подобен вид обучение по танци. Но иначе няма ограничения към участниците. Имаме както детска група от 4-годишни, така и групи за много по-възрастни. Няма ограничение и за килограмите – важното е хората да имат желание да танцуват.

Беше член на журито на българското издание на Денсинг старс, а сега и на виетнамския формат на това предаване. Каква е разликата?539657_565337576821816_1090620931_n

Основната разлика е, че тук в България сме близо 7 милиона души, а във Виетнам са 90 милиона. Има сектори, в които те са по-добри – например хип-хоп и брейк. Но в спортните танци българите са няколко класи над виетнамците. Сега тече селекцията за шоуто и в него част от менторите, които ще партнират на виетнамските звезди, са български шампиони по спортни и латино танци. Скоро ще започне и самото риалити шоу. Както и в България то ще продължи 3 месеца. Телевизията, по-която ще се излъчва предаването, е закупила едни от най-големите риалити формати в цял свят. В това отношение те са доста по-напред от България, но всичко е съобразено с многократно по-голямото население на държавата.

Върху какви проекти работиш в момента?

Сега точно съм фокусиран върху предаването, което снимаме във Виетнам. Но заедно с това имам покани от фестивали по танци от различни държави, като Франция, Испания, Турция, Румъния и др., в които обучавам други състезатели и обикновени граждани по танци. В България това не е честа практика. Това е може би заради самия манталитет на българите да не показват какво се случва извън държавата, да не би да има и по-добри от тях. Така е по-лесно. Но минават години и нивото на обучаващите се по танци спада, развитието им се забавя. Ученикът остава с впечатлението, че неговият преподавател е най-добрият, а всъщност не е така. Ако видят някои клип или шоу в Интернет, коментарът на преподавателите е :„Това не го гледай, това е само шоу”.

А какво ново се случва с школата ти?

Сега създаваме специална група от участници в школата, които съм обучавал. Най-добрите ще имат възможност да се включат в балетна формация, която ще участва в различни музикални програми и концерти, както и в клипове на изпълнители като Устата, Графа, Поли Генова и др. Освен това вече записах две песни – с моя племенник Джонатан Монтала и със Сел Фернандес, но за албум още не може да става дума. Планираме песен и клип с Поли Генова, в който ще участва и балетът.

Могат ли дамите да поддържат формата си с танци?

О, да, определено. Зумбата е идеална за тях. Със салса също може, но ще е малко по-трудно, но най-важното е как се тренира и да се спазва хранителен режим. Не диета, а режим! Важно е да не се яде толкова много, да се намалят порциите с храна. С по-малко прием на храна се намаляват и обиколките на тялото, но не само – трябва спорт и танци. Може да се яде от всичко, но по малко. Така правя аз. Мъжете най-добре могат да поддържат формата си с хип-хоп, а за дамите препоръчвам кубински стил салса и зумба. Зумба е с повишено кардио натоварване, а в същото време релаксираш, като слушаш музика и подобряваш настроението си. Кубинският стил салса е с много бърз ритъм, който също повишава кръвообращението и помага за оформяне на тялото. Може също румба и афрокубано.

522638_581501021869631_1936567205_nКакво ще ни разкажеш за твоите експерименти с косата?

Изправял съм се трайно. С гел съм си правил различни форми. Бил съм с червена и, още по-шокиращо, с руса коса, като Балотели. Сега по-често си правя плитки, а след като ги махна, постигам тази бухналост на африканската коса с голям обем, като Лени Кравиц. Момичетата веднага го забелязват, явно косата прави човека интересен. За дамите прическата и гримът правят излъчването неповторимо.

А какво обичаш да правиш в свободното си време?

Това време е любимо за мен, защото го прекарвам с децата си. Играем, танцуваме, разхождаме се в парка, обикаляме из България. Често ходим в Карлово при майката на жена ми, както и на море. Опитвам се да балансирам ангажиментите си с времето със семейството си.