fbpx

Робърт Линдингер за Alcina Balance Kosmetik

Робърт Линдингер за AlcinaРобърт започва да се обучава на занаята през 1993 г. в Германия. Получава диплома за фризьор и отваря салон с приятел в родния Билефелд. В началото се фокусира върху състезателната работа. Печели немското първенство за фризьори през 2002 г. Класира се на второ място в Световния шампионат в Лас Вегас. Решава да разшири кръгозора си и се мести в Австралия за три години. По-късно работи в Швейцария за зимния сезон. Завръща се в Германия, където през септември 2008 г. получава възможността да работи с Alcina Balance Kosmetik. Днес е техен треньор и в качеството си на такъв посети София в средата на март, 2011г.

Това първото ти идване у нас ли е?

Да. София ми харесва, хората са дружелюбни. Вчера успях да се разходя из центъра. Това, което видях, ми допада. Освен това времето се затопля, пролетта идва и настроението се повдига. Фантастично е! За вашата страна знаех само, че има добри футболни отбори, които участват в европейската лига. Но сега имам шанса да науча много повече.

Как би описал немската фризьорска сцена?

Тя е комбинация от различни международни школи. От тях заимстваме това, от което се нуждаем. Англичаните са добри в подстригването, французите – в по-елегантния стайлинг. В момента ние от Alcina Balance Kosmetik се фокусираме върху комбинацията от двете –  английско подстригване с текстура, в което влагаме и много френска чувственост. Новата ни колекция излъчва интернационално усещане. За нея работим заедно с Пол Геринг и неговия творчески екип.

Какво харесват повечето германки днес?

Преди време залагаха на добрата подстрижка, която просто изсушаваха и носеха свободно. Но сега отново се завръщат към стайлинга и движението в косата.

А защо реши да работиш с Alcina Balance Kosmetik?

Познавах марката отдавна, но преди всичко нейната козметична продукция. Доста пътувах, работих на различни места в чужбина. Когато се върнах в Германия, усетих, че това е моята марка. Бях заобиколен от много фирми, запознах се подробно с техните продукти. Тогава си дадох сметка от какво точно се нуждая като фризьор. Един от плюсовете на Alcina Balance Kosmetik е, че се фокусира върху фризьорския бизнес като цяло.

Тук си, за да представиш новата колекция на марката: Dualis: Romantica – Consciente. Защо се нарича така?

Тя съчетава в себе си две линии – романтична и самоуверена. Те взаимно се преплитат и допълват. Предимството е, че прическите лесно се адаптират в салона. Акцентът пада върху стилизирането с повече движение, и то в различни посоки. Така клиентът има възможност да си избере дали да носи косата си къдрава или права според настроението си за деня. Имаме предложения за различна дължина на косата. Всяко от тях върви с определена техника на боядисване, като цветът е съобразен с индивидуалните черти на клиента.

Работил си на различни места – Австралия, Швейцария и, разбира се, Германия. Къде според теб са най-добрите условия за развитието на един фризьор?

Може би Австралия е добра дестинация, защото обстановката е по-спокойна. Там лесно можеш да отвориш сетивата и съзнанието си. Работих в салон, където колегите ми бяха от различни националности – южнокорейци, китайци, европейци. Събирахме се на едно място, обменяхме опит и идеи. За мен това бе чудесно преживяване.

Усилено се говори за криза във фризьорския бранш. Какъв бизнес съвет би дал на българските си колеги?

Винаги се фокусирайте върху качеството на продуктите и на работата си. Трябва да сте наясно как да ги ползвате. Разберете от какво се нуждаят клиентите и ги насочете. Накарайте ги да се чувстват добре в салона ви. Нека като излязат от него, да си кажат: „Да, сега се чувствам по-добре!”. Фризьорът може да подобри настроението им.

Ще споделиш ли с нас някоя от твоите фризьорски тайни?

Когато пътувам, винаги наблюдавам какво правят другите. Навсякъде и по всяко време има идеи, които мога да взема и да използвам в работата си. Това е добра възможност за фризьора да черпи вдъхновение и опит от работата на колегите. Когато преподавам, аз също наблюдавам другите. Може би те имат различна техника на сушене или вземат косата по определен начин. Ако човек си казва, че е най-добрият, обикновено греши.

Блиц

Първото, за което се сещам, когато чуя Alcina Balance Kosmetik е… всичко, от което се нуждае един фризьор. Асортиментът не е прекалено голям и объркващ. Фокусът пада върху качеството на продуктите;

Споменавам Роберт Лобета във фейсбук, защото… е голямо име във фризьорството. За разлика от мен, който съм фокусиран върху салонния бизнес, той залага на арт изявата. Той прави наистина красиво изкуство от коси;

Пролетта е… добро настроение, седене на открито, с напитка в ръка, заобиколен от любими хора. Свързвам я с ново начало;

Фейсбук е… добър начин да комуникирам с хора от цял свят. Винаги съм в час с това, което правят. Фризьорите и салоните могат успешно да популяризират дейността си чрез социалната мрежа;

Списанията за коса са… добър начин да си сверя часовника с това, което се случва. Фотосесиите служат за вдъхновение. Запознавам се с нови техники и тенденции. Добре е фризьорите да видят какво им харесва и какво могат да заимстват от работата на другите.

Dualis: Romantica – Consciente

Колекцията на Alcina Balance Kosmetik за новия сезон включва четири визии със специфично подстригване, боядисване и стилизиране. Залага се на повече движение и обем в прическата. Надя е романтична натура с фокус върху структурата и обема. Лаура е с по-къса дължина на косата. Нейната прическа е гъвкава и подвижна, идеална за много тънки коси. Андрея носи леко повдигната отзад прическа, която позволява различни начини за стилизиране. Грета е със специфичен модел каре. В цветовете преобладават русото в топли нюанси и шоколадовокестенявото с медни кичури, които придават светлина в косите.

Катя Арсенова

май, 2011г.