2Да му обърнем внимание още преди да се е появила болката, защото сколиозата и дископатията са му враг номер едно

 Болката

Поводът да се потърси лекар – това е болката. Болката е причината пациентът да тръгне да се самолекува или съответно да потърси специалист. В нашата практика на невролози болката е най-честото оплакване, с което идват пациентите. Като симптом болката може да бъде проява на различен тип промени, които засягат гръбначния стълб и неговите субелементи. Това е, което пациентите разпознават като дискови хернии или в частност дископатиите, които засягат междупрешлените дискове. Но реално в генезата на болката участват абсолютно всички структурни елементи на гръбначния стълб. И тук влизат прешлените, малките стави, връзки, ставни капсулки, нервни окончания, мускулите, които са също важна част от цялостната структура на гръбнака.

 Клиничният преглед е моментът, в който пациентът съобщава всички свои оплаквания, как са се развивали във времето, от какво са се влошавали или подобрявали. Информацията, която той дава, е много важна, за да ориентира специалиста дали има нужда се прави специализирана диагностика, изследвания или така познатата ни рентгенова снимка, а оттам нататък има показания, които посочват, че е необходимо да се направи скенер или магнитен резонанс. Не е необходимо при всеки пациент да се прави толкова специализирано и скъпо струващо изследване като магнитния резонанс. Има случаи, в които, като се види рентгеновата снимка, е достатъчно да се диагностицира едно изкривяване, като сколиозата например. Но ако има по-сериозни съмнения за спукване на прешлен, трябва да се направи магнитен резонанс.

 Сколиозата

На достъпен език, сколиозата е изкривяване на гръбнака, което може да се наблюдава още при раждането, може да се развие в бебешка възраст, пубертета или по-зряла възраст. Може да бъде последица от аномалии при растежа на гръбначния стълб – това са т.нар. вродени сколиози. Възможно е при малоформации на растежа на гръбнака още в утробата на майката, детето да се роди с изкривяване – нещо, което само с процедури или правилен начин на живот няма как да бъде преодоляно. Общо взето, в този случай много трудно може да се помогне, защото се засяга изграждането и оформянето на прешлените, връзките между тях. Тук вече се налага оперативна намеса.

 При сколиозите, които се получават в ранна детска възраст, в пубертета, не може да се конкретизира точна причина за появата им. Има множество фактори, които повлияват нейното проявление – бързо израстване на детето, неправилна поза и натоварване на тялото, генетично обусловени нарушения в образуването и развитието на съединителната тъкан, нарушения в храненето на хрущялните плоскости, които изграждат ставичките.

 При по-възрастните хора причините могат да са физическо натоварване, различни заболявания и инфекции, които да доведат до нарушено движение и съответно промяна при движението в гръдния отдел, особено при прекарани тежки заболявания на белия дроб.

 Освен на вече споменатите вродени и идиопатични сколиози, такова изкривяване може да се получи от друго заболяване, свързано с нарушение в работата и тонуса на мускулите, невралгични заболявания като мускулна атрофия или вследствие на инсулт да се получи парализа и непълно възстановяване след него.

 Всички хора от всякаква възраст могат да бъдат засегнати от сколиоза. Не може да се фиксира точно определена рискова група. Заболяването се влияе от студеното време, когато се повишават оплакванията. Пациентите съобщават за една постоянна доста депресираща болка, която е като един фон и затормозява тяхната ежедневна работа.

 Лечението

В зависимост от това, в каква форма е проявено заболяването, лечението започва с физикална терапия или кинезитерапия, които да облекчават възпаленията и болките. Кинезитерапията има за цел стягане на определени групи мускули, които чрез своя тонус да укрепват стабилността на гръбнака, да поддържат по-правилна поза на прешлените, да позволяват повече движение на тялото. Там, където физикалната и кинезитерапиите не успяват да постигнат резултат, може да се наложи и оперативно лечение, което важи най-вече за сколиозите в ранна детска възраст. Не на последно място се нарежда медикаментозната терапия, която има за цел да успокои силен болков синдром. Но пациентът не може непрекъснато да бъде на лекарства и затова се разчита повече на физикалната и кинезитерапията. Медикаментите се назначават от лекар специалист, защото домашните предписания може да доведат до усложнение на заболяването. Използват се лекарства, които има успокояващ и релаксиращ ефект, и ако неправилно се приложи комбинация от медикаменти, може да се стигне до повишаване на натоварването на пациента и съответно до засилване на травмиращите движения, а така и до засилване на сколиозата. Ако тази сколиоза се съчетае с вече образувани дискови хернии или приплъзване на прешлени, това може да влоши още повече ситуацията.

 Профилактиката

Тя, разбира се, е най-важна. При някои типове сколиоза няма как да се направи профилактика, при вродената например. Но тя може да започне с плуване още в ранна детска възраст. Трябва да укрепваме и развиваме мускулатурата на гръбнака, за да сме изправени и с правилна поза. Мускулът е този, който казва стоп на навеждането или усукването на тялото, защото има риск от травмиране. Развитието на добра мускулатура е много важно още от ранна възраст, защото тя ще осигури правилната поза на детето и възможността да издържа на по-големи физически натоварвания. Ето защо, двигателната активност, най-вече плуване, спомага за добрата профилактика. Трябва да внимаваме как се движим, как стоим, как се навеждаме, как носим тежест – неща, които изглеждат дребни, но ако се правят ежедневно, водят до механични травми.

 Дископатията

Тук говорим за дископатията като заболяване на междупрешлените дискове. Приемаме, че след като спре растежът на човешкия организъм, например над 20 години, започва неговото стареене. Към 35 години започва да се проявяват дегенеративни промени по гръбнака. Намалява еластичността, намалява възобновяването на връзките, на места, където има по-голямо механично натоварване, като шията и ломбалния поясен отдел, започват да се оформят т.нар. шипове. С една дума, засегнати са всички ставни елементи, които участват в свързването на прешлените един към друг, за да оформят цялата колона на гръбначния стълб. На местата с по-голямо триене и натоварване, организмът се защитава, като наслоява калций, намалява еластичността и по този начин във времето се оформят шиповете. Около 35 години може да очакваме да започнат оплаквания и болки от такъв характер.

 В 1/5 от пациентите, които идват, може да открием дископатия. Тя може да се развие чисто вследствие на дегенеративни изменения, т.е. остаряване, защото дисковете са такива структури, които играят ролята на амортисьори. Във времето те започват да се изхабяват, да се дехидратират и да губят своята еластичност. Стават по-лесно нараними и се деформират по-лесно от ежедневния натиск. Най-общо казано, това са промени в центъра на тежестта, които трябва да се компенсират от дисковете, но те вече не успяват да го правят адекватно и се получава вид нараняване на ставички, участващи в изграждането на гръбнака. При тези пациенти вече говорим за дископатия, т.е за деформация на диска – той става по-тънък и води до оформяне на дискова протрузия или дискова херния.

 По-лекият вариант е дисковата протрузия, при която се наблюдава изтласкване на ядрото към единия край на диска, вследствие на което при напукване на този диск се оформя възможност за допълнителна деформация. Ако се стигне до дегенеративни промени, при които има късане на диска и възможност ядрото да премине през тези пукнатини, вече се говори за дискова херния. Най-тежката деформация е тази, при която освен напукването на повърхността на диска, т.е. изливане на съдържимото на диска навън, може един фрагмент да напусне изцяло диска и да навлезе в мозъчния канал. В зависимост от посоката, в която тръгне този фрагмент, може да настъпи постоянна болка или парализа.

 Оформянето на дискова херния е едно сериозно заболяване. Специалистите могат да преценят дали има деформация на самия диск, или това е болка вследствие на хронично натоварване. При наличие на дискова херния, при която вече има фрагмент, се прави консултация с други специалисти и тя може да бъде лекувана оперативно. Но дори и след оперативна намеса, няма пълна гаранция за 100% възстановяване. Другият момент е, че един диск, вече деформиран, не остава сам по себе си изолиран в структурата на гръбнака. Надлежащите и подлежащите дискове също се влияят и трябва да компенсират тази функция на увредения диск и рано или по-късно те също може да бъдат променени и увредени.

 Общо взето, след 30 години може да очакваме евентуална проява на такива симптоми. В по-ранна възраст това са травми тип камшичен удар или височинна травма. Това може да се получи при каране на джетове, а при младите дами е важна височината на токчетата на обувките, как носим дамската си чанта и колко тежка е тя.

 Профилактиката

Повишаването на двигателната активност е може би най-сериозният метод за поддържане на гръбнака и опорно-двигателния апарат, защото тя осигурява изграждане на костите и поддържа еластичността. Обездвижването е много висок рисков фактор за оформяне на такива дегенеративни промени. Тук отново е важна хигиената на живот – как натоварваме гръбнака си, дали имаме наднормено тегло, дали спим на удобно легло, дали стоим на ергономичен стол и подходящо бюро.

 Върху проявлението на дископатиите влияе застудяването, промяната във влажността и дори неправилно избран спорт. Например, така предпочитаният в последно време фитнес не е спорт за всеки. Тук трябва да се внимава с натоварването на мускулите и ако имаме болки в определени зони на гръбнака, сериозно да се замислим дали това е точният спорт, с който искаме да се занимаваме. А младите момичета да внимават с предпочитаните в последно време пластични операции. Корекцията на бюст с по-голям размер също може да доведе до изкривяване на гръбнака поради по-голямата тежест. Получава се изместване на центъра на тежестта и това води до изкривяване.

 Лечението

Както при сколиозите, тук медикаментозното лечение върви ръка за ръка с физикалната и кинезитерапията, лечението в санаториум, минерални води, кално лечение и начина на живот. Да не забравяме, че движението и спортът са основен начин на лечение и профилактика на дископатиите.

д-р Василена Петрова

47 queries. 0,756 seconds. 28.25MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013