chemical-peels-west-palm-beach_Какво представлява пилингът?

Това е взаимодействие на кожата най-често с различни видове киселини. Това се отнася за химичните пилинги. Пилингът може да бъде и чисто ексфолиативен – той е козметичен и се прави с цел да се премахне най-повърхностният рогов слой клетки от кожата, за да стане тя по-гладка, по-свежа и по-сияйна. Ексфолиативният пилинг обикновено се прави с помощта на частици, т.е. с крем, в който има някаква абразия. Абразивните частици са най-различни видове и този пилинг вече е преимущество на чистата козметика. Използва се като допълващо средство при различни козметични процедури. Обикновено може да се започне с един абразивен пилинг, за да се отвори кожата и тя да поеме по-добре съставните части на кремовете. За мен като лекар дерматолог по-специфични и по-важни са медицинските пилинги, защото имат по-добър ефект върху кожата.

Какви видове съществуват?

Специално химичните пилинги се делят на различни групи. От една страна, те се делят на повърхностен, среден и дълбок пилинг, в зависимост от киселината, която се използва, и от концентрацията й. Колкото по-висок е процентът на киселината в пилинга, толкова той е по-силен, навлиза по-дълбоко в кожата и излющва по-плътен слой от нея. По този начин от долу може да изникне една по-здрава и по-хубава кожа.

С каква цел се прилага пилингът?

Благодарение на него можем да лекуваме акне и бръчки, да изгладим кожата, да премахнем петънца и леки белези и др.

На каква възраст можем да започнем с пилинг на кожата?

Още от 15 години, но това се предопределя от възникнал кожен проблем, най-често акне. В този случай пилингът е с лечебна цел. Например трихлороцетната киселина помага много при деца с акне, защото излющва силно горния слой на кожата, намалява размера на мастните жлези и лекува акнето. При по-възрастни пациенти същият този пилинг с трихлороцетна киселина може да се използва като прекрасно антистареещо средство. Излющвайки горния слой на кожата, от долу се показва една по-здрава, по-нова и по-сияйна кожа, която е с по-малко бръчки, петна и разширени пори. Така, в един случай пилингът може да бъде лечебно средство, а в друг – да бъде чисто козметично и разкрасително средство.

Могат ли да възникнат грешки?

Да, правилната преценка на лекаря е много важна. Ако той не може да определи пилинга според вида кожа, може да направи грешка. Например ако лекарят няма добър опит и направи силен пилинг с трихлороцетна киселина 33% на пациентка с леко мургава кожа, той може да предизвика обратен резултат – вместо да изглади и изравни тена, той може да предизвика още повече пигментации, особено ако се прави през по-топлите месеци. Задължително се нанася крем с фотозащита, иначе кожата започва да се бели и се покрива с петна.

Трябва ли кожата да се подготви преди пилинг?

Не, що се отнася за по-широко разпространените видове. Кожата просто се почиства добре, преди да се нанесе пилингът. За слабите пилинги с по-ниско съдържание на киселина също не се изисква подготовка. Самото производство на пилинги вече става с много по-модерни технологии и те са доста усъвършенствани. Нека не забравяме, че козметиците нямат право да правят пилинги със съдържание на киселина над 12%.

През колко време е желателно да се прави подобна процедура?

При различните пилинги периодът е различен – през седмица, на две седмици или само веднъж месечно. Възстановяването след процедурата трае от 2–3 дни до седмица.

Каква трябва да бъде грижата за кожата след процедурата?

Тя е много важна, въпреки че понякога се неглижира. В повечето случаи е необходимо да се използват силно хидратиращи кремове. Кожата изсъхва непосредствено след процедурата и започва да се лющи. След като киселината се нанесе, тя намалява значително размера на мастните жлези и омазняването. Изсушава много кожата и непосредствено след процедурата трябва силно да я  хидратираме. А що се отнася до слънчевата защита – колкото и да я има в крема, тя никога няма да е достатъчна. Препоръката е след пилинг поне 1–2 месеца да се ползва крем с 50-и фактор на защита. Първоначално може да се нанесе хидратиращият крем и непосредствено върху него да се нанесе и кремът със слънчева защита. След всеки пилинг трябва да се използва продукт със слънчева защита, защото кожите на съвременните жени са чувствителни, слънцето е много силно, озоновият слой е слаб. За да се предпазим максимално и да няма странични ефекти, задължително след пилинга трябва да се използва слънцезащитен крем.

Може ли да се говори за сезонност при пилингите?

Да. Лазерният пилинг се прилага само през зимата, от ноември до март, защото дори 5–6 месеца след него кожата трябва да се пази изключително много от слънцето. Като цяло лятото не е подходящ момент за пилинги. Най-благоприятен е периодът в началото на октомври и през цялата есен и зима.
Пилингът с млечна киселина се използва за третиране на малки бръчки и за намаляване на омазняването на кожата;
Бадемовият пилинг е лек пилинг и при него липсва такова излющване като при трихлороцетната киселина. Дами, които са на работа всеки ден, нямат време да се излющват и не искат да се показват с толкова сериозно излющване, могат да използват бадемовия пилинг;
Салициловият пилинг е чудесен за акне, защото работи изключително върху намаляване на омазняването. Той е много подходящ за кожи, които са по-мазни, по-широкопорести и с по-тъмен цвят. Той изравнява тена, намалява порите, кожата става по-лъскава и силното омазняване намалява;
Гликоловият пилинг се използва като антистареещо средство, защото разхлабва връзките в долните части на кожата и тя много лесно се възобновява;
Пилингът с CO2 лазер е много мощен и затова се прилага само зимата. Лазерният лъч стига до кожата и навлиза в нея с температура около 90?. Това е приблизително температурата, при която водата завира. При този вид пилинг става изпаряване, т.е. той не гори кожата и не работи с киселина. Това е лазерен лъч, който изпарява водата в клетките. По този начин от тях остава само твърдата консистенция. Непосредствено след пилинга лицето става кафяво. Върху него се получава кафява кора, която в следващите няколко дни се избутва от новите клетки на кожата и започва да се лющи. За около седмица тези люспи се премахват и от долу изниква една изключително красива, розова, без бръчки кожа. Защото лазерният пилинг може да отнеме много по-голям повърхностен слой от кожата, от който и да е друг пилинг.

R

консултант: Д-р Радина Денкова специалист дерматолог,
венеролог, член е на Европейската академия по дерматология и венерология,
Асоциацията на свободно практикуващите дерматолози и
Българското дерматологично дружество.
47 queries. 0,472 seconds. 11MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013