stretch-marks-on-thighsЛятото отмина, получихме желания загар през дългоочакваната лятна почивка. Но идва момент, когато, поглеждайки се в огледалото да му се порадваме, с шок и ужас установяваме, че той е направил по-видими неприятните набраздявания по нашата кожа, или т.нар. стрии

Какво представляват стриите?

Те всъщност са белези под формата на бразди с бял или червено-виолетов цвят. Те са вследствие на разтягане на кожата или промени в хормоналния баланс. Под действието на хормони като стероиди и прогестерон или намалено количество на колаген и еластин, синтезирането на съединителна тъкан намалява, кожата започва да губи еластичността си, при което повърхностният й слой изтънява и се получава един вид „разкъсване”, достигащо до по-дълбоките й слоеве. Получават се деформации под формата на линии, наречени стрии. Тъй като на тези места кръвоснабдяването е по-голямо, в началото стриите са със червено-синкав цвят. С времето те избледняват и побеляват. Стриите най-често се срещат около ханша, седалището, бедрата, корема, мишниците и гърдите. Никой не е застрахован от появата им – нито мъже, нито жени.

Кои са причините за появата на стрии?

На първо място, можем да отбележим промяната в теглото. Когато организмът трупа килограми, образуваната мастна тъкан започва да се отлага под кожата, която, от своя страна, не успява да се разтегне под увеличаване на телесната маса и се „разкъсва”. Стрии може да се образуват и при обратния процес – рязко отслабване, когато кожата започне да се свива.
Стрии могат да се получат още в подрастващата възраст, когато костите растат много бързо. Ако кожата е лишена от добра еластичност, в областта на активен растеж (долната част на гърба, гърдите, бедрата) тя започва да се „разкъсва” и те се появяват.
През периода на бременност, в организма на бъдещата майка настъпват много промени. Активният прилив на прогестерон променя протеиновия състав на съединителната тъкан в кожата, поради което тя става крехка и на местата, където най-много се разтяга (гърди, корем), се образуват стрии.
Много важна роля играе и наследствеността, или по-точно наследената степен на еластичност на кожата и способността да задържа вода. Ето защо, ако младите момичета са забелязали този недостатък при техните майки, то е добре да започнат превантивни мерки от по-рано.
Една от вътрешните за организма причини за стриите са хормоналните смущения и ендокринни заболявания, тъй като те водят до допълнителни нарушения в организма (повишаване на кортикостероидните хормони), свързани с промени в теглото, намаляване на производството на колаген и еластин, дехидратация и др.
Липсата на протеини в тялото ни е друг важен фактор. Протеинът е градивен елемент на колагена и еластина, отговорни за еластичността на кожата ни. Колкото по-малко е той, толкова кожата е по-малко разтеглива.
Недостатъчната консумация на вода пък води до дехидратация на организма, при което кожата става суха и губи еластичността си, което води до образуване на стрии, дори и ако тя се подхранва с хидратиращи козметични продукти или процедури.

Какви са методите за предотвратяване на проблема?

Стриите не могат да бъдат заличени напълно, но има методи и процедури, които могат да изгладят съединителната тъкан и да ги направят практически невидими. При предприемане на мерки за лечение, най-напред трябва да се установи причината за появата на стриите. Ако тя е свързана с някакво заболяване, то трябва лечението да започне от там.
Както при повечето козметични проблеми, методите за заличаване на стриите са домашна грижа с подходящи козметични продукти и професионални процедури в специализирани здравни центрове.

Домашна грижа

Добро средство при домашната грижа на кожата е специализираната козметика под формата на гелове, кремове и лосиони, чийто състав включва Ретин А, антиоксиданти, водорасли, етерични масла, растителни екстракти, колаген и еластин, който укрепва кожата и изглажда повърхността й.
В борбата със стриите отлично се справят и специалните масажи с етерични масла, богати на витамин Е (бадем,портокал, пшеничен зародиш, розмарин). Те трябва да се правят внимателно, без разтягане на кожата и без силен натиск.
Ексфолирането, или т.нар. пилинг е много ефективен лек за стрии. Той отстранява мъртвите клетки, възстановява пълноценното дишане на кожата, подобрява клетъчния метаболизъм, придава мекота, еластичност и гладкост. Подходящият продукт се втрива в проблемните участъци за 10–15 минути, докато се къпете. След това измийте с контрастни душове и нанесете подхранващ крем.
Имайте в предвид, че домашната грижа заличава повърхностно проблема и създава т.нар. оптически ефект на подобряване на кожата. Ако имате нужда от по-ефективен метод обаче, трябва да прибегнете до услугите на специалист. 
47 queries. 0,333 seconds. 11MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013