A young girl in white underwearПочти няма жена, която да не се е сблъсквала с този неприятен проблем на кожата. Всъщност 85% от дамите страдат от целулит. Според медиците това не е козметичен проблем, а по-скоро здравословен, защото се касае за структурно изменение в подкожната мастна и съединителна тъкан, поради натрупване и застой на мастни клетки. Това води до нарушение на функциите и движението на кръвта и лимфите, както и до намаляване на еластичността на кожата. Освен това тези натрупвания са причина и за задържане на вода и токсини в организма и получаване на отоци.
Последните проучвания показват, че основна причина за появата на целулит, са хормоналните нарушения в организма – юношество, бременност, менопауза. Други причини могат да бъдат непълноценно хранене, стрес, напълняване, застоял начин на живот, тютюнопушене. Освен това целулитът се предава и по наследство. Това обяснява защо от него страдат дори жени, които водят здравословен начин на живот, придружен с голяма физическа активност.
Естествено всяка дама, която се е сблъсквала с този проблем, веднага си задава въпроса: „Мога ли да се избавя от целулита?”. За съжаление обаче все още не съществува метод или продукт, който би могъл завинаги да се справи с този проблем. Всички методи за борба с него, които ще изброим по-долу, биха могли да доведат до подобряване на състоянието на кожата или предотвратяване на развитието му в по-тежък етап. За постигане на максимално добри резултати е необходим комплексен подход, т.е. да се комбинират различните методи, чиято задача е:
•  избавяне от излишните килограми;
•  подобряване на кръвообращението;
•  активиране на метаболизма;
•  укрепване на мускулите и съединителната тъкан;
•  подобряване тонуса на кожата;

Методи за лечение

Целулитът се лекува с подходящо хранене, физическа активност, домашна грижа, антицелулитна козметика, професионални терапии и процедури.

Хранене

Мнението на лекарите по този въпрос е, че специална диета няма, както и че не трябва да се следи толкова количеството, колкото качеството и видът на хранителните продукти. Има някои принципи на хранене, които е необходимо да се спазват, за да се балансира обмяната на веществата в организма. А кои са те? Хранене най-вече с пресни и нискомаслени продукти от естествен произход. Най-голям процент от менюто нека бъдат плодове, зеленчуци и ядки. Те са богати на витамини и минерали, освен това съдържат фибри, които пречистват организма. Избягвайте храни, в които има изкуствени оцветители и овкусители, консерванти и други подобрители, като например готови сладкиши, вафли, пушени и мариновани храни, колбаси, сандвичи и други готови и полуготови храни. Ограничете солта, тъй като тя спомага за задържането на вода в организма. Избягвайте пърженото и приготвяйте ястията само на пара, запечени или задушени с много малко или почти никаква мазнина. От месните продукти най-подходяща е рибата, но ако обичате и друго месо, то нека бъде без тлъстини. Пийте много течности – вода, зелен чай и сокове от изцедени плодове и зеленчуци. Много важно е да се ограничи алкохолът, както и тютюнопушенето, защото никотинът пречи на притока на кислород към тъканите.

Спорт

За да има успех борбата с целулита, голямо значение има физическата активност, тъй като благодарение на нея всички клетки и тъкани в тялото получават необходимото количество кислород, както и правилна обмяна на веществата. Увеличаването на мускулната маса пък спомага за намаляване на мастната тъкан, като специално внимание трябва да се обърне на „проблемните” зони около корема, ханша и бедрата. Много подходящ спорт се явява фитнесът, плуването, аквааеробиката, колоезденето, бягането, тенисът, скачането на въже. За да е ефективно обаче, е необходимо спортуването да бъде редовно, най-малко 2 пъти в седмицата.

Домашна грижа

На първо място трябва да ограничите стреса до минимум, защото той е добър съюзник на целулита. Научете се да релаксирате, за да свалите напрежението. По този начин организмът се възстановява, което спомага и за добрата функция на всички органи и клетки. Избягвайте прекалено тесните дрехи и високи обувки, защото те пречат на притока на кръв. Правете си процедури, които засилват кръвообращението и лимфния поток. Такива са ежедневните контрастни душове с топла и студена вода, като накрая се завършва със студена. Ексфолирайте и масажирайте тялото си с помощта на четка, ръкавица, твърда гъба или подходящ ексфолиант. Можете да масажирате проблемните зони с етерични масла, морска сол, утайка от кафе и др. Допълнете целулитната си програма с редовна парна баня или сауна, защото те ускоряват метаболизма и детоксикират организма.

Антицелулитна козметика

На пазара се предлага голямо разнообразие от антицелулитни продукти под формата на гелове, лосиони и кремове. Техните основни цели са да катализират разграждането на мазнините, подобрят кръвообращението и стегнат кожата на проблемните области. Ето защо някои от тях са със загряващ, а други с охлаждащ ефект. Основните съставки са на растителна основа, като кофеин, екстракти от бръшлян, зелен чай, екстракти от водорасли, витамини, етерични масла, минерали и др.
За да постигнете максимален ефект, трябва да спазвате някои основни правила. Преди нанасянето на продукта, почистете кожата и отпушете порите й с помощта на скраб или пилинг, а след това я загрейте. Нанасянето на антицелулитна козметика трябва да бъде придружено с масаж по посока на движение на кръвта (отдолу нагоре), в продължение на няколко минути. След антицелулитния продукт използвайте козметични продукти, които укрепват кожата, тонизират я и запазват нейната еластичност.

Професионални терапии

Траен и добър ефект се постига чрез комбинация от процедури, като за целта се изготвя индивидуална програма, вземайки се предвид физическите и здравни показатели на клиента. Едни от най-ефективните методи са:
•  Антицелулитен масаж – моделира тялото, като активира изгарянето на мазнини, подобря кръвообращението и тонуса на мускулите. Може да бъде ръчен, апаратен или вакуум масаж. Съчетава се с продукти, като кофеин, топъл парафин, морска сол, водорасли, мед, ароматни билки и др.;
•  Липолиза чрез ултразвук – достига до мастните клетки и ги разрушава;
•  Лазерна липолиза – разрушава мастните депа с помощта на лазер;
•  Мезотерапия – специален пистолет инжектира в мастната тъкан вещества, които стимулират кръвообращението и лимфния поток, имат дехидратиращо и антиоточно действие;
•  Липосукция – хирургично отстранява мазнините в тялото;
•  Ендермология – масаж със специален вакуум апарат;
•  Йонизация – вкарва активни съставки, които разрушават целулитните образувания, с помощта на ток;
 Ясно е, че борбата с целулита не е лесна, но не и толкова трудна. Основно правило е да се заредите с търпение, воля и желание за разрешаване на този проблем. Тогава успехът е гарантиран.
49 queries. 0,225 seconds. 10MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013