Алергията е доста коварно заболяване, което изисква незабавно лечение и текуща превенция. В противен случай са възможни много неприятни последствия

Голяма част от населението на нашата планета е изложено на алергични реакции. Някои страдат от тях още от раждането поради наследственост, а други биват неприятно изненадани от алергичните симптоми в по-късен етап от живота си.

Алергията е остра чувствителност на човешкото тяло към определени вещества. Алерген може да бъде всичко – откриваме го във въздуха, храната, растенията и животните, слънчевите лъчи, козметиката, праха у дома или на работа. Алергията възниква, когато човешкият организъм погрешно приема дадено вещество като заплаха и в процес на самозащита възникват имунни промени, водещи до самата алергична реакция.

Симптомите могат да се проявят от няколко минути до няколко дена, дори и седмица след контакта с алергена. В зависимост от вида му и начина на проникването му в организма, тази реакция може да бъде изразена по различен начин и степен, а именно:

  • Зачервяване и сърбеж на очите, сълзене;
  • Сенна хрема, придружена с кихане, астма;
  • Запушване на носа, отток на лигавиците;
  • Болка и възпаление на ставите;
  • Зачервяване и сърбеж на кожата, обрив, уртикария, екзема;
  • Стомашно разстройство, диария, повръщане;
  • Главоболие, гадене, неразположение;
  • Възпаление на пикочния мехур, физическо неразположение.

 

Алергията може да се окаже изключително опасна и да доведе до остри усложнения, като анафилактичен шок, ускорен пулс, треска, виене на свят, студена пот, задух или хрипове, припадък, стомашни спазми, дори и опасност за живота.

Всеизвестно е, че ако искаме да се предпазим от дадена алергия, трябва да избягваме контакт с потенциалния алерген. Има случаи, когато това е възможно, но има и такива, когато няма как това да се случи или е много трудно.  Кои са най-честите причинители на алергия и как и доколко можем да се предпазим от тях?

 

Растения

Алергия 1382818_64513141може да бъде предизвикана от цветния прашец на растенията във въздуха и има сезонен характер – по време на цъфтежа между април и септември. Проявява се като т.нар. сенна хрема, която се изразява в сърбеж в носа или гърлото, хрема, кихане, дразнене и сълзене на очите, конюнктивит. Някои хора могат да развият дори астма. За съжаление, в днешно време ефективно лечение към този тип алергии не е разработено. То се изразява само в намаляване на неприятните симптоми с помощта на лекарства и имунотерапия. Лошото е обаче, че тези лекарства имат странични реакции, като главоболие, сънливост, гадене, замайване и др. Превенцията се изразява в ограничаване на посещения на места с повече зеленина, редовно почистване на апартамента от нанесените полени отвън, затваряне на прозорците в дома и офиса и др.

 

Храна

Хран1192063_54565502ителна алергия е алергия към храни и техните компоненти. Алерген може да бъде млякото, яйчният белтък, рибата, ечемикът, ръжта, пшеницата и др. Алергията се проявява под формата на атопичен дерматит – кожата се зачервява и удебелява, възниква сърбеж. Понякога хранителните алергени могат да предизвикат алергичен ринит или конюнктивит.Има случаи на стомашно-чревни симптоми, като разстройство, повръщане, болки в корема. При вдишване на пара или частици от алергена, например по време на готвене, може да се получи алергична реакция на дихателната система.

 

 

Слънце

Але1400048_99418746ргията към слънцето, или т.нар. фотодерматит се проявява през пролетта и в разгара на лятото, когато излагаме кожата си на преките слънчеви лъчи и то в период, когато те са най-силни. Причина за появяването й са образуваните радикали върху кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Алергията се проявява под формата на кожно раздразнение, като ситни пъпчици, зачервявания, мехури, често придружени със сърбеж, парене или болка. Установено е, че през последните години зачестиха случаите на хората, страдащи от този тип алергия, поради засиленото опасно влияние на слънцето. Като основна превенция, дерматолозите препоръчват да се избягва излагането на слънце, особено в часовете, когато то е най-силно, и редовно да се нанася козметичен продукт с висок слънцезащитен фактор.

 

Домашни любимци

1375699_90505789Чувствителност към животните е една от най-често срещаните алергии. Тя се предизвиква от тяхната козина, пера, слюнка, изпражнения и др., а симптомите се изразяват в зачервяване и сърбеж по кожата и носа, сълзене на очите, кихане, задух, хронични болки в гърлото, кашлица, астма и т.н. При лечението се прилага имунотерапия, антихистаминови средства, назални аерозоли, противоастматични медикаменти, кортикостероиди и др. Но най-добрата мярка за лечение и предпазване е да избягвате животните.

 

Домашен прах и микроорганизми

home2

 

Това е алергенът с най-сложен състав, който включва акари (вид микроорганизми), микроскопични частици от дрехи и други тъкани, гъбички, плесени, частици от насекоми, животни, храна и др. Реакцията най-често се проявява като астма, обрив, оток, конюнктивит. В най-голям процент, този прах се открива в матраци, възглавници, завивки, меки играчки, килими и завеси. Симптомите се наблюдават през цялата година, но болните се чувстват по-зле през есента и зимата, когато влажността е по-висока. Единственият ефикасен начин за предпазване и лечение е добрата хигиена и проветряването в дома и офиса.

 

Насекоми
771078_22776004Алергия се появява при ухапвания или ужилвания от насекоми (оси, пчели, комари, мравки и т.н.). Тя се проявява като тежки локални кожни реакции (подуване), както и голям брой общи реакции като умора, световъртеж, по-ниско налягане, астма и уртикария. В най-лошия случай, алергията може да доведе до анафилактичен шок, рязко влошаване на състоянието, отпадналост, повръщане, коремни спазми, подуване на гърлото – тогава човек губи съзнание и дори има случаи на летален изход. След ужилване жилото трябва веднага да се отстрани и да се инжектира лекарствен противоалергичен медикамент, като адреналин, епинефрин, антихистамин и др.

 

Козметика и миещи препарати

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТези продукти могат да предизвикат алергична реакция заради някоя от съставките си, например ароматизатори, оцветители, емулгатори, стабилизатори, синтетични мазнини, миещи вещества, дори и съставки от естествен произход – етерични масла, растителни екстракти и др. Реакцията се изразява най-често в поява на контактен дерматит – обрив, зачервяване, сърбеж, оток. Има случаи, когато могат да се получат усложнения, които засягат дихателните пътища, езика, гърлото, очите. За да не се стига до такива неприятни моменти, желателно е продуктът първо да се провери с тестерите, които се предлагат в магазините, за да се прецени дали е подходящ.

 

Лекарствени продукти

252693_1918Най-често алергични реакции предизвикват антибиотици (пеницилин), нестероидни противовъзпалителни лекарства (аналгетици, салицилати), сулфонамиди, хормони (инсулин), лекарства за съсирване на кръвта – албумин и гама-глобулин, ензими, витамини (от група B или мултивитамини ), обезболяващи (анестетици, особено новокаин). Проявите на лекарствена алергия могат да включват зачервяване и сърбеж на кожата, конюнктивит, астматични пристъпи, тежки увреждания на кожата и вътрешните органи (бъбреци, сърце, черен дроб) и анафилактичен шок. В такъв случай трябва да се запомни лекарството, което е причинило алергия, и да бъде уведомен личния лекар.

47 queries. 0,270 seconds. 10.75MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013