Слънчевата светлина е най-добрият източник на така важния за човешкото здраве витамин D. Излагането на слънце обаче трябва да е умерено и да не се прекалява с дълго стоене на плажа или на открито.

Слънчевото изгаряне може да бъде много опасно и е сочено като един от факторите, допринасящи за развитието на рак на кожата. Най-рисковата група тук за съжаление са най-малките, които трябва да се пазят от излагане на слънце. Не си мислете обаче, че като намажете себе си и вашите деца със слънцезащитно мляко, сте добре защитени.
Безопасно лятоИзследване, проведено от американската Environmental Working Group (EWG), показва много обезпокоителни факти. Едва 15% от всички 952 изследвани продукта предпазват едновременно от UVA и UVB лъчението, остават стабилни при излагане на слънчева светлина и съдържат малко или нямат съставки, за които е известно, че са опасни за здравето. Много продукти не предпазват от UVА лъчите. Изследването показва, че 7% от продуктите с висок слънцезащитен фактор (поне 30) предпазват само от UVB лъчението. Те не съдържат съставки, които да ви защитят от UVА лъчите, свързващи се най-често с увреждане на кожата и стареене, проблеми с имунната система и потенциален риск от рак на кожата.
Парадоксално, но много слънцезащитни продукти съдържат съставки, които не са устойчиви при излагане на слънчева светлина и се разпадат. Анализът показва, че 48% от продуктите на пазара съдържат съставки, които самостоятелно или комбинирани са нестабилни. Следователно се поражда въпросът дали продуктите са наистина толкова трайни, колкото се твърди на етикета.
Не са редки и случаите на подвеждащи за потребителя етикети, поставени върху тези продукти. Твърдения от типа „защита всеки ден”, „нежно като водата” и „блокира всички вредни лъчи” са заблуждаващи, защото сами по себе си не са верни. Дори потребителят да осъзнава това, на подсъзнателно ниво може да се подведе и да купи продукта заради това твърдение. Някои съставки на слънцезащитните продукти дори се абсорбират от кръвта и могат да доведат до покачване на кръвното налягане.
Изводът от казаното дотук е да употребяваме всеки продукт умерено, да не прекаляваме и да не се предоверяваме. Слънцезащитните продукти са необходими и в бъдеще качеството им на защита ще се подобрява. Въпреки това не можем да очакваме, че като се излагаме на слънце в най-опасните часови зони, ще бъдем напълно защитени, било то и от най-добрия крем на пазара.
Знаете ли, че…
UV лъчите са електромагнитни вълни. Дължина на вълната при тях е по-къса от тази на видимата светлина. Дългите вълни, с обхват от 400 до 320 нанометра, са известни като UVA, а средните вълни, с обхват от 320 до 280 нанометра – като UVB.

Митове за слънцето и тена

Слънчевият тен е полезен
•  Истината е, че тенът ви е резултат от защитна реакция на организма с цел да се предпази от вредните въздействия на UV лъчението;
Тенът ме предпазва от слънцето
•  Истината е, че колкото и да почернеете, вашата кожа ви дава ограничена защита, равносилна на слънцезащитен фактор 4;
UV лъчението през зимата не е опасно
•  Истината е, че UV лъчението наистина е по-слабо през зимните месеци, но отражението от снега може да го удвои. Внимавайте в ранната пролет, когато все още не е топло, но UV лъчението е вече много силно;
Слънцезащитният крем ме пази и затова мога да стоя по-дълго на слънце
•  Истината е, че кремовете се ползват, за да осигурят по-сигурна защита на кожата, а не по-дълго излагане на слънце. Освен това действието им винаги зависи от правилното им нанасяне;
Ако правя редовно паузи по време на слънчеви бани, няма да изгоря
•  Истината е, че UV лъчението се натрупва, т.е. колкото и паузи да правите, пак ще изгорите, ако преминете определено критично ниво;
Ако не усещам топлината на слънцето, не мога да изгоря
•  Истината е, че UV лъчите не се усещат. Топлината идва от инфрачервените лъчи на слънцето, не от UV лъчите.
Със съдействието на Асоциация Активни потребители
www.aktivnipotrebiteli.bg
юли, 2011г.
47 queries. 0,896 seconds. 27.5MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013