Колко приятно и лесно е да настроите тялото си да се самолекува. И у нас това е възможно благодарение на Боуен терапевтите, които с точни и нежни движения балансират процесите в организма ни.

Какво представлява

Самолечение с БоуенБоуен е неинвазивна техника за лечение, която цели да активира самовъзстановителните механизми на тялото. Терапевтът извършва последователност от нежни движения с палци и пръсти върху мускули, връзки, сухожилия, стави. Най-добре е да се прилагат директно върху кожата, въпреки че може и през дрехите. Процедурата не е болезнена и има за цел да въздейства върху физическото и психическото ни здраве. Изпращат се съобщения към нервната система, които създават усещане за баланс и отпуснатост. Резултатът е приятна релаксация и дълбоко чувство за лекота. Веднъж достигнало до пълна отпуснатост, тялото активира способността си да се самолекува. По естествен начин нежните Боуен движения събуждат „инструментите” за самовъзстановяване, които изначално притежаваме. Само след няколко процедури ефектът е видим. Без да използва силни манипулации, терапевтът оставя тялото само да направи това, от което се нуждае.

Как влияе

Боуен терапията е подходяща за всички възрасти и всякакви заболявания. Може да се прилага дори при бременни жени и новородени. Най-добре се повлияват следните състояния:

  • Мускулно-скелетни и ставни проблеми – замръзнало рамо, болки от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, спортни травми;
  • Дисбаланс и проблем на вътрешните органи – безплодие, главоболие и мигренни състояния, астма и бронхиални симптоми, сенна хрема, проблеми с бъбреците, колики при бебета, нощно напикаване, стомашно-чревни разстройства;
  • Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора, фибромиалгия;
  • Автоимунни заболявания, алергии;
  • Неврологични проблеми, инсулт, Паркинсон, шокови състояния.

Какво се случва

Деликатните движения на Боуен терапевтите са насочени върху точно определени точки на тялото. Специфика на процедурата са значителните паузи след всяка серия от движения. Те осигуряват на организма достатъчно време да реагира и да интегрира въздействието. Не може да остане незабелязан силният релаксиращ ефект, който настъпва. Именно тази реакция на тялото стимулира собствените му вътрешни способности да се лекува. Ако ще се подлагате на терапията Боуен, е необходимо да сте запознати с някои елементарни правила за поведение:

  1. Нужно е да се повиши приемът на вода, за да се хидратират фасциите, които придържат мускулите към костите, и съединителната тъкан;
  2. След процедура не трябва да се взема горещ или студен душ;
  3. Нужна е разходка за около 30 минути, за да се „рестартира” нервната система;
  4. Препоръчително е сесията да се повтори след седмица – след всяка процедура в организма настъпват промени. Този процес трае около седмица, през която той се пренастройва и самолекува.

Къде у нас

В България техниката Боуен е позната от началото на 2008 г., когато се провеждат първите курсове от гърка Андрю Зопас. Той мигрира от Кипър в Австралия през далечната 1968 г. и по стечение на обстоятелствата се запознава отблизо с Боуен движенията. Днес притежава две клиники в Мелбърн и е оторизиран преподавател на Австралийската академия по Боуен терапия. Пътува по цял свят, а от две години провежда програма за обучение и у нас. Отскоро към практикуващите терапевти се присъедини и Иван Николов – специалист в Здравен клуб Arcos, София. Той ни уверява, че техниката Боуен е изцяло нова концепция за лечение на тялото, без да наподобява който и да е друг метод. Не ни остава нищо друго освен лично да се уверим в думите му.

Кой е Мистър Боуен

Томас Амброуз Боуен сe ражда на 18 април 1916 г. Има три сестри. Родителите му, Уилям и Нора, се преселват от Англия в Австралия някъде около 1910 г. Като млад Том иска да се занимава с медицина, но финансовото положение на семейството не му позволява да запише висше образование. Ето защо, още след като завършва училище, той тръгва по стъпките на баща си и става чирак дърводелец. През 1941 г. се жени за Джеси, от която има три деца. Тя страда от астма, но Том успява да облекчи състоянието й само с няколко уникални процедури. Том е активен спортист, обича плуването и колоезденето, съдия е по крикет. В спортните среди той бързо става известен със специфичния си метод, чрез който помага при травми. Продължава да подобрява техниката си и в началото на 60-те години решава да започне самостоятелна работа. След време дори отваря голяма клиника. Макар че няма официално здравно образование, мистър Боуен е изключително търсен терапевт и лекува повече от 13 000 пациенти годишно. Умира през 1982 г., като оставя след себе си уникални знания и безброй последователи по цял свят.

за консултация и терапия потърсете специалистите на Здравен клуб Arcos

януари, 2011г.

47 queries. 0,374 seconds. 10.75MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013