Сред целия поток от информация, който ни залива ежедневно, няма как да не е ставало дума за интимната козметика. Едно е обаче да сме чували за нея, друго е да я ползваме.

Малко история

Искрено и личноНе случайно на пазара се предлага козметика за всяка част от тялото ни. Интимната зона попада в полезрението на производителите около средата на 20. век. Тогава дерматолозите алармират, че обикновените козметични продукти изсушават нежната повърхност на половите органи. Пациентите се оплакват от сърбежи, парене, зачервяване. Така започва ерата на интимната козметика, която е съобразена със специфичната микросреда на тази по-деликатна част от тялото. В продуктите се добавят природни омекотяващи съставки, които имат антисептично действие и не причиняват раздразнения. Оттогава до днес продължава усъвършенстването на този дял от козметиката. Новите серии се разработват под зоркото око на дерматолози и фармацевти. Тестват се многократно, за да гарантират сигурно действие – почистващо, антибактериално, успокояващо и дори лечебно.

Малко биология

Компонентите на интимната козметика са съобразени с баланса на половите органи. Специално при жените pH на влагалището е по-ниско от нормалното pH на кожата 5.5. Киселата среда там се дължи на млечната киселина, отделяна от лактобацилите. Тя е съществена част от защитния механизъм на тялото, който предпазва от развитие на микроорганизми и свързаните с тях инфекции. Ако по някакъв начин естествената микрофлора се наруши, има опасност от появата на гъбички и вагинални течения, дори от затруднено зачеване. За мъжете също се предлагат специални формули, които действат антисептично, противовъзпалително и противогъбично. Поддържането на бактериалния баланс и при двата пола чрез продукти с неутрално pH не само е препоръчително, но е задължително. Целта е да се отстранят замърсяванията, да се осигури ефективна защита и дълготрайна свежест. Почистването на гениталната област е неразделна част от ежедневната хигиена и трябва да бъде въпрос на навик.

Много врагове

Киселинно-алкалният баланс на половите органи е постоянно застрашен от различни фактори, някои от които могат да бъдат избегнати. „Дезинфекцирането” на мястото с обикновен сапун, душ-гел за тяло или пяна за вана е абсолютно противопоказно. Ако количеството на лактобактериите драстично намалее, проникването на микробите е улеснено. До промяна на киселинността може да доведе и хормоналният дисбаланс по време на пубертет, менструация, бременност, кърмене. Влияние оказват и фактори като стрес, умора, прием на антибиотици или противозачатъчни, носенето на тесни дрехи и бельо. С напредването на възрастта също намалява естественият имунитет на организма и защитните способности на половите органи. За да не се стигне до инфекции, неприятна миризма или сухота, идва ред на интимната козметика, при това висококачествена, без компромис с цената.

Полезни продукти

Използването на интимна козметика трябва да става ежедневно, особено при менструация, след спорт и секс. Повечето продукти съдържат природни етерични масла, растителни екстракти и дори минерали от Мъртво море. Ролята им е да оказват почистващо, дезодориращо и защитно действие срещу полови инфекции при мъжете и жените. Най-често използвани са следните продукти:
•  Интимен гел/лосион/сапун
Оказва полезен овлажняващ и тонизиращ ефект върху лигавицата на половите органи. Изгражда защитна бариера срещу вредни бактерии и съдейства за поддържане на микробиологичния баланс. Действа антибактериално и е особено полезен след басейн или плаж. На пазара се предлага и вид интимен гел с лечебно-профилактично действие без измиване. Използва се за овлажняване на интимните зони на хора, които страдат от диабет, невроза, хормонално разстройство;
•  Интимна пяна
Действа освежаващо и възстановява баланса на pH в интимната зона;
•  Интимен дезодорант
Ролята му е да гарантира свежест и деликатен аромат по всяко време на деня. Впръсква се около интимната зона;
•  Интимна пудра
Запазва кожата в интимните части нежно суха и приятно свежа;
•  Интимни кърпички
Меките кърпички са напоени с нежен разтвор, който може да влезе в употреба по всяко време, особено при дълго пътуване, месечен цикъл или след тренировка;
•  Лубрикант
Спомага за естественото овлажняване в интимни моменти. Освен че действа антисептично, той ефективно овлажнява и предпазва от раздразняване на половите органи. Особено се препоръчва на жени над 35 години, при които секрецията значително намалява. Така близостта с партньора е по-приятна и предразполагаща.

Важни правила

Интимният тоалет е запазена зона не само за жените. Силният пол също трябва да следва определени стъпки в грижата за половите си органи. Ето по-важните от тях:
•  Подмиването става с хладка вода (нито топла, нито студена) с чисто измити ръце;
•  Прави се поне два пъти дневно – сутрин и вечер;
•  Водната струя и движението на ръцете трябва да са насочени отпред назад, за да не се разнесе инфекция. Същото важи и за употребата на тоалетна хартия;
•  Половият орган и анусът трябва да се третират поотделно;
•  Подсушава се с чиста, мека и суха кърпа, която се ползва само от един човек. Влажната може да е източник на вредни бактерии;
•  Влагата се попива, а не се избърсва, за да не се надраска нежната интимна зона.

текст Екатерина Чиликова

януари, 2011г.

47 queries. 0,252 seconds. 10.25MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013