В наши дни всеки фризьор трябва да може да плете плитки. И това е препоръка, защото той се изгражда като индивидуалист, а визията на клиента става наистина уникална и различна

 image-a0a2f708c062960b0d97fa87975714ad20c1e1e665b21477f4ae0514a5085af4-VМария Иванова е техник за Keune България. Професионално се занимава с фризьорство от 11 години. С марката Keune работи от 10 години, а от 2008 г. е фризьор и управител в Студио 27. През 2010 г. завършва курс по колористика в холандския град Соест.

 Разнообразие от видове и начини на заплитане

Плитките присъстват във фризьорството от векове, може да се каже от както свят светува. Най-популярни са били през Средновековието поради различни религиозни вярвания и забрани. Но от гледна точна на нашето съвремие през 2015–2016 г. се наблюдава едно сериозно възраждане на плитките в световните тенденции за прически. Днес плитките заемат сериозна част от фризьорството, наред с подстригването и боядисването. Те могат да се разглеждат като отделен раздел и част от общата идея за фризьорство.

 Ако трябва да ги разглеждаме като видове, плитките могат да бъдат обемни и стилизирани, сплетени със свързване, с усукване и други техники на преплитане на отделните кичури. Ако ги разделяме по брой кичури, използвани за направата на плитките, те могат да бъдат с две, три, четири, пет, шест кичура или с допълнителен материал за сплитане. В зависимост от това, каква част от прическата са, плитките може да са като акцент, като основна част, като множество отделни малки плитки, разпуснати изцяло или допълнително сплетени на обща, по-голяма плитка. В зависимост от това, как и къде ще ги показваме, плитките могат да бъдат такива, които да носим в ежедневието си, в бизнес стил и за официални събития. Това зависи от самата професия на човек и неговия начин на живот.e5968bbcadf0c5d0ca9224609b9869c5

 Този сезон тинейджърите например залагат на две основни плитки, които се наричат още боксьорски плитки. Те имат леко бунтарско излъчване, а в същото време дългата коса е прибрана и не пречи на погледа. Ако сме в офиса и прическата ни трябва да е по-стилна, може просто да приберем косата в конска опашка и след това да я сплетем в една изчистена плитка. Това е една много семпла визия, която открива лицето и прави нашата визия доста изискана. Ако пък плитката е завита в малък кок, тя веднага привлича вниманието и вече сме с една идея по-очарователни, придържайки се към строгия бизнес етикет. Ако ни предстои официална вечеря или събитие, може да направим една леко накъдрена коса, сплетена в нежен кок.

 Има толкова голямо разнообразие от видове и начини на заплитане и цялостно оформяне, че може да се експериментира до безкрай в тази тема. Тази година ще имаме възможността да видим плитки от най-различно естество. Има такива, които са по главата и са особено популярни сред афроамериканците. Те са доста трудни за изпълнение. Може да се ползват като детайл в косата, за цялостна спортна прическа или за акцент в изработването на друга плитка. Имайте предвид, че умението да плетете различни видове плитки може да ви донесе един много добър доход във вашия салон редом до познатите процедури като подстригване и боядисване. Модният подиум диктува новите тенденции във фризьорството и ако всеки фризьор е в крак с тях и умее да ги прави добре, той е една крачка пред останалите в бизнеса. В момента всеки може да разгледа в Интернет различни видеоклипове, в които са показани техники и вариации на плетене на плитки. Ако си достатъчно упорит и се интересуваш от материята, всеки може да се научи.

f11893e9d040e82f97ce7090d852b6eb Подготовка за направата на плитки

Всичко зависи от идеята. Ако косата е мека, чуплива, бухнала или къдрава, а търсим една много изчистена пригладена плитка, стегната и прибрана, без хвърчащи малки косъмчета, трябва да използваме помади и стилизиращи продукти тип гел вакса, които ще ни помогнат в стилизирането. В случай на къдрава коса може предварително да направим изправяне с преса и тогава да нанесем заглаждаща помада за повече блясък, която допълнително ще ни помогне за заглаждането на всички косъмчета. Тези продукти ни помагат за приглаждането и оформянето на изчистения и стегнат вид на плитката. Плитките, за които постоянно се говори, са с път през средата на главата. Те могат да са обърнати или сплетени с по три кичура. За да се виждат отделните плитки, ще използваме продукт за повече блясък и по-малко фиксация, защото фиксацията по време на плетенето ще ни пречи, а повечето блясък ще ни помогне за изглаждането на косата.

 Ако търсим обем в плитката и като цяло в прическата, може да го създадем с предварително накъдряне на косата, като преди това може да използваме стилизиращи продукти или по-скоро спрей или пяна преди изсушаването на косата. Те ще придадат усещане за текстура, за да няма хлъзгавост на косата и тя да не е толкова жива. Косата може да бъде накъдрена с обикновена преса, или т.нар. „вафлички”. Можем и да тупираме косата, след което съвсем леко да минем с права преса. След това задължително разресваме с пръсти, за да запазим получената текстура. Това се използва предимно за фини и тънки коси. В този случай като продукти може да използваме пяна за обем в корена, както и по дължините или гел, който придава мат ефект на косата и добавя текстура на косъма. За уредите във всеки салон има кримпери с всякакъв модел и големина, с които косата може да бъде гофрирана и накъдрена (преси, ретропреси, маши).

 В момента абсолютният хит са обърнатите плитки, които дават повече релеф и обем на прическата. Но не всяка коса ги позволява и тук на помощ идват екстеншъните. Може да се вграждат допълнителни плитки, треси, кичури. Броят на плитките зависи от предпочитанията на клиента. Те могат да бъдат спуснати или прибрани в кок, да имат различни дебелина. Възможно е половината косата да бъде сплетена, а останалата част да е прибрана или просто спусната.fefdfe3da752b749a200781cac9f5618

Плитки за бала

При мъжете тази година на мода са дългите коси. Това е и основна предпоставка за прилагане на плитките и в техните прически. При мъжете забелязваме разнообразие от дълга коса, както и запазване на дължината в горната част на главата и силно скъсяване на косата в долната част, стигащо дори до цялостно бръснене. Всъщност плитките се появиха вследствие точно на тези тенденции. Естествено и тук разнообразието е голямо: може да се направи цялостно сплитане на косата в една плитка, на малки тънки плитки по главата, които могат да образуват фигура. Хит в момента е плитка, изплетена на страничен път, а останалата коса е спусната или прибрана на малък кок.

 При жените има доста по-голямо богатство от възможности за изработка на плитки – единични, двойни, обърнати, леко бухнати, няколко плитки, прибрани в кок и т.н. Плитка може да се оформи дори без плетене, само с малки силиконови ластичета. Ако трябва да използваме такава визия за предстоящите абитуриентски балове, е важно да се следва една линия и всичко да е подбрано и стилно. Не е лошо да се съобразим с роклята. Ако добавяме цвят или допълнителни кичури, е важно те да са балансирани и стилно направени. Желателно е да запазим младежкия изглед на девойката и да има хармония между прическата и тоалета. Може да има акцент, кичур коса да е в цвета на роклята, да се вгради елемент от тоалета като аксесоар в косата, да се използват камъни, които са много модерни този сезон и да са комбинирани с роклята. Всичко това трябва да подхожда на абитуриентката и да дава една завършена стилна визия, без да изпадаме в кичозни изпълнения. Може да изберем прическа с една изцяло прибрана и пригладена коса в плитка или силно текстурирана коса под формата на къдрици, сплетени в кок. Може да използваме плитката като акцент, да направим диадема от нея, а останалата коса да пада на леки вълни. Плитките могат да придадат както по-строга визия, така и повече романтика и нежност. Умението да се плетат различни плитки ти дава огромната възможност да разнообразяваш прическите и да бъдеш все по-атрактивен в обслужването и задоволяването на капризите на клиентите. Плитките могат да бъдат използвани за ефектни прически за балове, официални вечери, коктейл или бизнес срещи.

 09839200f00d2d0541bdf02a311a24daТрикове за направата на ефектна плитка у дома

Най-лесно, бързо и ефектно е да нанесем малко пяна по дължината на косата, да изсушим и леко да приберем цялата коса на опашка от едната страна на тила. Получената плитка сплитаме по-хлабаво, като я плетем от 3 кичура. След оплитане разтегляме външните части и така плитката става обемна и небрежна. Друг начин е да отделим малък кичур зад ухото, да оплетем обикновена плитка, да я обърнем под формата на диадема и да закрепим с фиби в противоположния край. Ако косата е боядисана в някой от актуалните цветове като розово, прасковено или люляк, оплитаме цялата коса и така плитката става по-атрактивна и цветна.

 Предстоят летните месеци и всички знаем колко популярни са така наречените плажни плитки, удължени с изкуствен материал, канекалон или прежда. Те са доста трудоемки, но ефектни, и ако прекарвате повече време около водата през лятото, те са едно много красиво решение за вашата лятна визия. Може да се направят плитки от няколко цвята, а дължината им зависи от желанието на клиента. Не е задължително всички плитки да са малки, а да присъстват и по-едри.

 За аксесоари в плитките може да използваме камъчета или фини фуркети, който да загатват в плитката много фин елемент. На пазара има разкошни диадеми с много фини камъчета, както и ленти, които да се вградят в плитката или да се използват като панделка.

 Напоследък все повече фризьори умеят да плетат и да използват това умение в своята работа, затова когато искате да разчупите вашата визия, било то дължина на косата, цвят или някакъв детайл, доверете се на професионализма!

47 queries. 0,349 seconds. 10.25MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013