Във времената, когато едва ли не всеки втори мъж е с брада, е редно да научим повече за нея

image-0e4c475b01a66db24f3beddee8b4e38219c1e66edaa2e063827ae7afe5d6270f-V Дижоар Сайед Ало, или накратко Дижо, е роден в Сирия. От малък се занимава с бръснарство и фризьорство. Започва като чирак и постепенно с много учене и упоритост се налага в бранша. Когато идва в България, първоначално работи за други хора, които са му подали ръка. Две години по-късно вече управлява собствен салон Dijo Style в Студентски град. В работата влага цялото си сърце и душа, за да види усмивките на клиентите, когато напускат салона.

 С какво е по-различно бръснарството в салона от това, което ежедневно правят мъжете вкъщи?

Бръснарството е изкуство.Този метод на подстригване, оформяне и стайлинг трябва да се извършва много прецизно. Един от многото му плюсове е, че може да оформи детайлно и до пълна гладкост брадата или косата, както и да се правят хитовите в момента прически с ленти и разни други елементи. Методът с „конец“ също е процедура, която човек не може сам да направи вкъщи. Изисква се много добра преценка и сръчност за оформянето по този начин. Чрез този метод се премахва и най-малкият мъх, но най-хубавото при него е, че премахва косъма от корена и така ефектът на гладкост е по-продължителен, а самата техника – по-щадяща. Козметиката, която използвам, не е малък фактор за добрия завършек. Снабдявам се с нея от Близкия изток или Турция, напълно натурална е и по този начин крайният резултат е винаги едно прекрасно, чисто и гладко лице.

 Как протича процедурата в твоя салон?

Слагам топли кърпи, за да омекотя косъма и да улесня бръсненето, без да се наранява кожата. Подготовката, разбира се, започва със запознаване с брадата или косата, растежа на косъма и гъстотата, с преценка на правилната форма и желанието на клиента. След това преминавам към поставянето на топли кърпи или пяна за бръснене с бръснач и конец до постигане на искания резултат. А самото бръснене по принцип трябва да започва от бакенбарда, но все пак по изключение може да започне и от страната, която е удобна на бръснаря. Работи се с типичната машинка за подстригване, тримери, нoжица. По-специфична е работата с бръснач и конец. В нашия салон държим на хигиената на помещението и дезинфекцията на уредите, които осигуряват по-голяма сигурност и безопасност на клиента. Всичко останало е въпрос на индивидуално виждане и техника.

 Какви са техниките за оформяне и поддържане на брадата?

Важни са бръсначът, сръчността, въображението и правилната преценка на бръснаря.Техниката е трудна и отговорна и наистина изисква доста съсредоточеност, за да се изпипа всичко в детайл, да се оформи и създаде нещо наистина красиво и клиентът да е доволен. След всяка процедура, по желание, почистваме порите на лицето на клиента със специално мазило, масажираме и освежаваме кожата с морска луга. В нашия свят имаме прекрасна козметика, която се грижи за мекотата, блясъка и подхранването както на брадата, така и на косата, скалпа и кожата. Наистина, който държи на косата и брадата си, трябва да полага повече грижи. Живеем в такова време, в коeто има много и всякаква козметика. Има балсами за брада, лосиони, олио, кремовe, които наистина имат страхотен ефект и резултатът е видим.

 Какви са актуалните форми при брадите?

В момента не само в България, а в цял свят хитът на 2015/2016 са брадите и мисля, че те ще се задържат в модата доста дълго време. Брадата трябва да е много добре оформена, преливаща от късо към дълго, елементите по нея да се правят прецизно. Доста се наложи и визията на мъже с много дълги бради и засукани мустаци, но пак добре подстригани и оформени. Разнообразието е голямо. При избора на съответната форма трябва да преценим формата на главата, рaстежа и гъстотата на косъма, дори времето и средствата, които клиентът може да отдели за поддръжка.

 Разкажи ни малко повече за уредите, които се използват при бръснарството.

Характерни за всяка подстрижка са ножица, машинка, тример, а за специалната част по оформянето, засичането и изрисуването на детайлите се използват бръснач и конец. Бръсначът е много остър и трябва да се работи под определен ъгъл, много внимателно и прецизно. При техниката с „конец“ е друго – тук вече става въпрос за дооформяне на брада и най-вече за оформяне на вежди. Този метод е по-щадящ, а резултатът е страхотна гладкост и дълготраен ефект.

 ^F1A4F32C2FEB8DDE5AEA5B49C9D82C89126CE390415937603D^pimgpsh_fullsize_distrКолко често е добре да се посещава бръснар?

Всичко е относително. Клиентът сам преценява, кога се нуждае от фризьор- бръснар. При мен има клиенти, които държат много на брадата и добре оформeната си прическа. Като цяло ако един мъж не желае да губи добрата форма, трябва да идва поне два пъти в месеца.

 Какви съвети даваш на мъжете за добра поддръжка на брадата у дома?

Съветвам всички, които искат да имат хубава и лъскава брада, да ходят по-често на бръснар и да използват хубава козметика, каквато е нашата от Близкия изток. Има страхотни лосиони, балсами, шампоани за бради, които наистина правят косъма на брадата страхотен. Ако не разполагат с такава или се бръснат често, има страхотни кремове за след това, защото не е нужно брадата да е дълга, за да е добре оформена.

 Как да успокоим по-лесно възпалената и раздразнена кожа?

С добра козметика и внимателно подбран бръснар – фризьор.

 Как да предотвратим врастването на косъмчета на брадата?

Като цяло тук има роля и техниката на бръснене. Добрият бръснар преценява растежа на косъма, преди да започне да бръсне. Понякога обаче врастването е неизбежно, защото зависи и от самата кожа. За предотвратяването спомагат правенето на пилинги и редовната поддръжка.

 Къде се учи занаята на бръснаря в днешно време?

При нас в Сирия и като цяло в Близкия изток бръснарството е един много често срещан занаят. Той обаче не е за всеки, макар че може би отстрани изглежда като лесна работа. Занаят се краде. Както аз съм се учил от по-стари опитни бръснари, така и аз съм помагал на мои работници, които са изявили желание и хъс за работа с бръснача. Така че, ако някой има желание, винаги може да се научи. Разбира се, важна е и дарбата – при нас ние я носим в себе си.

 Важна ли е наследствената приемственост при усвояването на занаята?

Да, има го и този момент. В моя род имаме няколко поколения с много добри бръснари, които дори и в момента имат салони както в родината ни, така и в Европа. Аз съм се учил от много малък и смея да твърдя, че съм го правил от извора – от най-добрите. В България съм вече от пет години и съм щастлив, че мога да покажа възможностите си на българите, които ми се доверяват всеки ден и аз не ги разочаровам.
47 queries. 0,564 seconds. 10.25MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013