Хидратиращите и липидните компоненти в кожата са неразривно свързани. Поддържането на оптимален баланс между хидратация и омазняване във всички пластове на кожата и в защитния кожен слой е от най-голяма важност за здрава, свежа и млада кожа

SoinAlgisiumRectangle Кожата се нуждае от ежедневно снабдяване с вода и липиди, за да се възстанови водата в дермиса и да се поднови повърхностният хидролипиден филм. В кожата се съдържа 20% от цялото количество вода в организма. 70% от нея е концентрирана в дермата, докато останалата част (30%) е в епидермиса, като нивото й постепенно намалява от най-дълбоките слоеве нагоре към роговия слой. Когато нивото на водата в клетките от роговия слой спадне под критичното ниво от 10%, епидермалната повърхност става суха, склонна е към начупване и изгубва еластичността си и фактори, които осигуряват мекотата и кадифеното усещане на нормалната кожа.
 С възрастта и поради лоши условия на околната среда кожата, представляваща първата защитна бариера, е обект на безбройни смущения, включително промяна в липидния метаболизъм, което автоматично влияе и на хидратацията. Цялостната структура на роговия слой, състоящ се почти изключително само от липиди, има нужда да поддържа балансирано трансепидермално изпаряване (т.е. незабележима загуба на вода).
 Бариерният ефект на епидермиса се осигурява в голямата си част от междуклетъчното свързващо вещество, съставено от различни групи липиди. Сред тях най-важни са фосфолипидите, получавани от клетъчните мембрани, серамидите, сфинголипидите и цереброзидите. Ролята им е много важна за качеството на междуклетъчното свързващо вещество, за да се осигури кохезията на корнеоцитите и оптимизирането на бариерния ефект.
 Кохезията на всички корнеоцити и епидермални липиди ограничава загубата на междуклетъчна вода. Когато кожата е суха, е възможно да се наблюдава намаляване на общия брой липиди, намаляване на синтеза на холестерол и на нивото на серамиди и фосфолипиди. От една страна, липсата на вода причинява загуба на липиди и сухота, а недостатъчното количество липиди не задържа водата и кожата се дехидратира. Сухата и дехидратирана кожа може лесно да бъде разпозната: липса на еластичност и блясък, грапаво усещане и множество фини линии. Феноменът суха кожа поради дехидратация засяга всички типове кожи: мазна или не, дебела или тънка, чувствителна или не.
 Когато кожата е нормална и млада, леките хидратиращи продукти като почистващ лосион, дневен флуид, нощен крем и хидратиращ крем за тяло са достатъчни за нейното поддържане:NEA SPA Hidratirast krem za tjalo
•  Овлажняващ тоник NEA SPA;
•  Хидратиращ крем
с хиалуронова киселина NEA SPA;
•  Хидратиращ крем за тяло
NEA SPA.
В козметичната индустрия се използват много активни съставки, които задържат водата в кожата и предотвратяват дехидратацията. Предпочитани са съставките с естествен растителен произход, преработени по биотехнологичен начин, но съществуват и синтетични. Най-използваната активна съставка е хиалуроновата киселина. Използват се още уреа, аминокиселини, пантенол, алантоин, екстракт от алое вера, сквалан, глицерин, трехалоза и др. Различните видове масла с растителен произход също хидратират, задържат водата и омекотяват както кожата, така и косата. Масла от жожоба, карите, сладък бадем, арган и др. са сред най-често срещаните съставки на козметичните продукти за лице, тяло и коса.
 При определени неблагоприятни външни (климатични и други особености на жизнената среда) и вътрешни фактори (прекалено често почистване, стареене на кожата, стрес, умора, физиологични предпоставки за суха кожа), естествената хидратация на кожата се нарушава и тогава към всекидневната грижа се добавят продукти за интензивна грижа – серуми и маски, а в козметичния салон се прави програма от терапии за подобряване на хидратацията на кожата:
•  Хидратиращ серум с хиалуронова киселина NEA SPA;
•  Интензивно хидратираща терапия с водорасли и органична малина
Dr Renaud.
 Стъпка по стъпка
•  Въвеждащ релаксиращ масаж на Dr Renaud
•  Разгримиране и почистване на лицето и шията
Почистете очите с Двуфазен лосион за почистване на очен грим с лайка или Мицеларна вода с малина. Почистете лицето с Почистващо мляко с малина, изплакнете и тонизирайте с Лосион с малина. Подсушете.
•  Ексфолиация: Подготовка на кожата
Нанесете Нежен ексфолиращ гел с лайка на цялото лице и шия, като избягвате околоочния контур. Оставете за 5 минути. След това разтрийте с леки кръгови движения с възглавничките на пръстите, докато гелът се втечни. Отмийте с вода и тонизирайте с Лосион с малина. Подсушете.
•  Масаж: Комфорт и релаксация
Нанесете Масажно масло с кокос на цялото лице и шия и направете дълъг и релаксиращ масаж. Попийте и тонизирайте с Лосион с малина. Подсушете.
•  Нанасяне на серум: Интензивна хидратация
Нанесете Серум с малина за моментален блясък с леки кръгови движения на лицето и шията. Не отмивайте.
•  Нанасяне на Алгомаска с органична малина: Освежаване
Смесете съдържанието на пакетчето със 100 мл вода, докато се получи хомогенна смес. Нанесете сместа с шпатула на плътен слой и оставете за 15 минути. Отлепете маската и тонизирайте с Лосион с малина. Подсушете.
•  Финал на терапията: Хидратация и защита
С леки движения нанесете на околоочния контур Нежен крем за очи с лайка. Продължете с Нежен хидратиращ флуид или Крем с малина на цялото лице и шия.
Серията за домашна грижа Хидратиране: Малина е най-богатата и разнообразна на продукти серия за лице на Dr Renaud:Malina grup 1
•  Почистваща гел-пяна с малина, 150 мл;
•  Мицеларна вода с малина, 200 м;
•  Почистващо мляко с малина, 200 мл;
•  Лосион с малина, 200 мл;
•  Нежен хидратиращ крем с малина, 50 мл;
•  Нежен хидратиращ флуид с малина, 50 мл;
•  Серум с малина за свежест и блясък, 30 мл;
•  Хидратираща маска малина, 50 мл.
 Овлажняващите и задържащите водата активни съставки са предпочитани и в козметичните продукти за коса. Серията Intensive Aqua на Vitality’s е създадена с респект към здравето и вида на косата, както и към околната среда, и е базирана на чист средиземноморски термален концентрат – извлек от листа на маслина, портокал и клементина в термална вода от Spezzano – богат на полифеноли и антиоксиданти. Серията Intensive Aqua на Vitalitys включва:
•  Хидролипиден регулиращ лосион Intensive Aqua;
•  Чисто сюблимно олио Intensive Aqua.
 Специално за лятото, по време на ваканцията и след нея, е разработена серията Intensive Aqua Sole:PROTECTIVE OIL
•  Защитното олио Intensive Aqua Sole.
•  Хидратиращ шампоан за след слънце олио
Intensive Aqua Sole.
•  Възстановяващ балсам без изплакване
Intensive Aqua Sole
•  Интензивно възстановяваща маска
Intensive Aqua Sole
47 queries. 0,572 seconds. 10MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013