Змийската отрова

SnakeVenom1 Източният свят приема змията за символ на мъдрост, красота, сила и разум. Големите дизайнери пък познават отлично качествата на змийската кожа и я превръщат в предпочитан материал за аксесоари и обувки. Вярно е, че змията не е лесна за обичане от повечето от нас, но тя може да ни бъде дори от полза. Тя притежава нещо, което е незаменимо средство за красива и здрава визия, а именно – змийска отрова. Тя е древен способ за подмладяване, разкрасяване и лечение на различни неразположения и болести. Спомага за бързо възстановяване от сърдечни заболявания и инсулти, при мигрена, нарушена функция на щитовидната жлеза, чийто симптом е повишеното тегло, високо кръвно налягане, проблеми със сливиците, лошо храносмилане, ревматизъм, епилепсия. Още от древни времена китайците използват змийската отрова в козметиката за разкрасяване, а днес тя вече присъства в много антиейдж козметични серии като алтернатива на ботокса.
 Най-общо змийската отрова се дели на четири вида в зависимост от това, как действа на човешкия организъм – тя засяга локално или молекулярно, като разбива структурата на клетките, до които се докосва; действа пряко върху сърдечно-съдовата или централната нервна система (паралитично). Почти всички змийски отрови са силно концентрирани и действат моментално. Има няколко основни начина за извличане на ценната змийска отрова, която е различна при видовете змии. За лечение на сърдечни болести и инсулт например се ползва отрова от кобра, а отровата от гърмящата змия е ефективна при борба с мигрена и лошо храносмилане.
 Змийската отрова е сбор от протеини и затова под определена форма и в определено количество тя може да бъде полезна за човешкия организъм. Класическият начин на извличане на отрова е т.нар. изплюване. Отровата на всички отровни змии се намира в специални жлези зад главата, които са свързани със зъбите. Това са главните складове на отровата и последната станция, от която змията изстрелва смъртоносната си слюнка. При този метод змията се поставя върху мембрана със стъклен съд за събиране на отровата и се предизвиква по няколко начина да я изплюе. Това е по-опасен метод за хората, тъй като не винаги се предвижда кога и къде змията ще изпусне отровата си. Освен това е доста насилствен спрямо самите животни – например един от начините за извличане на отрова е с много силно стискане на врата на змията. Напоследък най-често се използва електрическият метод. Има и още един вид – т.нар. ръчен мамиален масаж, при който се въздейства върху очите на змията. Друг метод е вакуумният, при който отровата се извлича с вакуумно изстискване. Но при всички лабораторни методи се изискват специални условия.
 Освен като помощник при зарастване на рани и потенциален лечител на рак, диабет и високо кръвно налягане, змийската отрова се ползва и в козметиката. Нейното най-ценно качество е подмладяващата функция – действа против стареене и изглажда съществуващите вече бръчки. Освен това изпъва кожата и спомага освежаването й и нейната еластичност. На пазара се продават серуми за лице, които са мултифунционални и могат да се ползват и от мъже, и от жени. Такива серуми съдържат и други активни съставки за подмладяване – витамини А, Е и В, хиалуронова киселина, колаген, еластин. Не всяка отрова обаче е подходяща съставка в козметиката. Докато Бирманският питон и змията жартиер например се борят с диабета, високото кръвно налягане и рака, антистареенето като ефект се придобива само от отровата на храмовата усойница (Tropidolaemus Wagleri). Изглаждащият ефект на извлечената отрова се дължи на това, че тя блокира мускулните контракции и така намалява състаряването на кожата. Змийската отрова не се използва в козметиката в чист вид, а се комбинира с друга съставка, която се състои от аминокиселини, и се обработва, за да даде разкрасяващите си свойства. Серумът със змийска отрова може да се ползва като база преди овлажняващ крем, като основа за грим или преди лягане. Змийска отрова се среща още в кремове и маски за лице и мляко за тяло. Серумът за лице със змийска отрова се ползва и при антиейдж процедури с LPG.
 Най-голямата лаборатория за извличане на отрова в света се намира в Сао Пауло, Бразилия. В София също функционира такава лаборатория. У нас се извлича суха отрова от пепелянката (Vipera Ammodytes). От близо двайсет години нейната отрова се използва от родно предприятие за създаване на лекарства (кремове), предназначени за лечение на опорно-двигателни болести, за укрепване на кръвоносната система, лечение на хемороиди, контузии, хематоми и други травми.

 

текст Илона Вълчева

47 queries. 0,236 seconds. 10MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013