Какви грижи трябва да полагат бъдещите майки, за да запазят кожата си здрава и красива

shutterstock_172947323  По време на бременност, а и след раждането, тялото на жените претърпява множество промени, които оставят своя отпечатък върху кожата. Под въздействието на хормоналните колебания тя е склонна към дехидратиране, изсушаване и раздразнения. Възникващите по време на бременност кожни промени са два основни вида – физиологични и специфични. Към физиологичните се включват хиперпигментациите, които се изразяват в потъмняване в областта на лицето, аногениталната област, аксилите, вътрешната част на бедрата, тънката линия от пъпа до венериния хълм. Често се появят и структурни промени като стрии и фиброми – слабо пигментирани полипи, локализирани в кожните гънки – шията, под мишниците, под гърдите и в ингвиналните гънки. По време на бременност може да се наблюдава и засилена секреция на мастни и потни жлези, както и сухота на кожата. Другият вид кожни промени са специфичните дерматози – полиморфен обрив, атопична екзема и други, като при тях е задължително посещението при дерматолог. Предлагаме на бъдещите майки няколко съвета за това, как да се грижат за кожата си и да запазят нейната мекота и добро състояние чак до раждането.

 Релаксирайте

За поддържането на здрав вид на кожата на първо място трябва да си осигурите достатъчно почивка и пълноценен сън. Спокойният и здрав сън по време на бременност е изключително важен както за вашето здравословно състояние, така и за кожата ви. Хубавото, отпочинало лице е здравото лице и това важи в пълна сила, когато жената е бременна, защото тя се уморява лесно. Релаксирайте, медитирайте, правете си топла отпускаща вана, отпуснете се и гледайте да не се натоварвате. Избягвайте сауната и парната баня, тъй като те може да повишат телесната температура.

Хидратирайте редовно кожата

Специфичната грижа за кожата при бременност включва добрата й хидратация. Ето защо специалистите съветват бъдещите майки всяка сутрин да измиват лицето и гърдите с леко затоплена вода. Препоръчително е няколко пъти в седмицата да освежавате тялото под душа с подходящи козметични продукти за хидратиране на кожата. Трябва да избягвате ваните. Хидратирането на кожата на лицето трябва да става два пъти дневно с органични и натурални лосиони и растителни масла. Те имат мощно действие за задържане на влагата в кожата и лечебни свойства, които ще запазят кожата мека и подхранена.

Използвайте натурална козметика

По време на бременност най-добрият вариант са естествените козметични и натурални продукти. Голяма част от козметиката, която се предлага на пазара, може да предизвиква дразнене на кожата, затова най-добре в грижите за нея да използвате специални продукти за бременни. Много благоприятно и подхранващо действие върху кожата ще окажат билкови компреси с отвара от жълт кантарион, градински чай, равнец, подбел. Те се препоръчват по време на бременност, тъй като имат противовъзпалителни и заздравяващи свойства.

Защитете кожата си от слънцето

По време на бременност кожата става по-нежна и чувствителна и лесно изгаря. Ето защо трябва да се уверите, че тя е добре защитена, а това включва редовното използване на слънцезащитен крем с висок фактор. Препоръчваме ви да изберете продукт, който съдържа цинков оксид или титанов диоксид – съставки, които защитават, без абсорбиране в кожата. Обърнете специално внимание, ако страдате от мелазма или т.нар. „маска на бременността“, която е хиперпигментация на лицето. Тя се дължи на повишеното количество хормони в организма и излагането дълго на слънце може да влоши състоянието ви. На лицето е добре да се поставя крем със SPF от 25 до 50, а през летните дни не е излишно да носите широкопола шапка и да стоите под чадър.

Грижете се за кожата на ръцете

Освен на лицето и тялото си бъдещите майки трябва да обърнат внимание и на кожата на ръцете, която е изключително чувствителна. Именно ръцете са непрекъснато подложени на действието на студ, вятър, слънце, гореща и студена вода. След всяко измиване желателно е ръцете да бъдат намазани с крем или лосион. Това е особено наложително през студеното време на годината, тъй като кожата на ръцете се изсушава повече през този период. От голямо значение е и редовното масажиране вечер със специален крем, за да може той да окаже своето въздействие през цялата нощ. А сутрин е хубаво да направите няколко минути гимнастика и масаж, които ще запазят кожата ви еластична и мека.

Кажете сбогом на стриите

За съжаление, повечето бременни жени развиват стрии по време на бременността – един от най-големите врагове на кожата. Поради динамичния растеж на плода и недостатъчната еластичност, кожата бива опъната и така се стига до появата на стрии. Те не са вредни, нито болезнени и с времето избледняват. Въпреки всичко е добре да полагате специални грижи за кожата си, за да избегнете появата на стрии или ако вече са се появили – да се избавите по-бързо от тях. Като профилактика трябва да поддържате добра физическа активност, затова не забравяйте упражненията и леките тренировки. Редовно ходете пеша и не се излежавайте по цял ден. Добре е всяка вечер преди лягане да намазвате цялата си кожа със зехтин или специален козметичен продукт, които запазваш кожата мека и гладка, попиваш бързо и не оставят мазни следи.

136629658Не пренебрегвайте здравословното хранене

Друг много важен акцент по време на бременност е храненето. То е изключително важно както за детето, така и за самите вас. Включете в менюто си витамини и минерали, опитайте се да ядете здравословно. Наблегнете на повече зеленчуци, плодове, месо, риба, млечни продукти и бобови култури. Те съдържат вещества, които ще запазят кожата ви в добро състояние и ще предотвратят нежеланите кожни промени.
текст Надежда Георгиева
47 queries. 0,550 seconds. 18.5MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013