Puzzle faceКожата служи като индикатор за вътрешни промени в организма ни, както и за негови реакции спрямо климатични влияния. Често можем да видим образуването на пигментни петна по различни части от тялото ни – длани, шия, очи, рамене, чело, бузи. Такива петна, които в основата си представляват прекомерен синтез на меланин, обикновено се дължат на дълго излагане на слънце, към което хората с по-светъл тен са особено чувствителни; напредването на възрастта (най-често при жени над 35 години, но могат да се появят и по-рано); бременност и свързаните с нея хормонални проблеми; заболявания на бъбреците и черния дроб; генетичното заболяване меланоза и др. В случаите на по-лека пигментация, причинена от излагане на слънце или вътрешни болести, петната обикновено изчезват (или избледняват) без химични или лазерни процедури, докато щетите от меланозата и т.нар. старчески петна са по-трудни за премахване.

Хиперпигментациите обикновено се третират в периода между октомври и април, когато има слаба слънчева активност. Най-често срещаните средства за справяне с проблема са кремове за лице с UV защита, домашни маски, ексфолианти, пилинги, локално нанасяне на витамин Е и салицилов спирт, алтернативни методи с чайове и капсули със съставки, способстващи изравняването на тена. Съществуват и лазерни и фототерапии, които са много ефективни при отстраняването на вродени петна. Последвалата профилактика след такива процедури с козметични кремове, носенето на слънчеви очила и приемането на подходящи храни са силно препоръчителни.

При леки пигментни петна можем да използваме козметика, която включва кремове с избелващ ефект, ексфолианти и маски, за да подсилим ефекта на избелването. Като цяло, пазарът предлага разнообразие от продукти за избелване, съдържащи естествени избелващи съставки, които могат да се обогатят с капсули от витамин Е, който способства борбата с повишената пигментация. Ексфолирането на кожата със силен и качествен ексфолиант води до отстраняването на много мъртви клетки по кожата и съответно до изравняване на тена.

Домашните процедури на избелване включват маски с мед, кисело мляко, моркови, краставица, лук и оцет, сок от диня, грейпфрут, нар, касис, лимон и др. Подходящо средство е употребата на 20-минутна маска с бяла глина, като за целта се използва каша от бяла глина и лимонов сок, която се нанася локално върху петната, след което засегнатите участъци се измиват и намазват с подходящ крем. Ежедневната употреба на маска с мед и кисело мляко (в еднакви пропорции), която завършва с измиване на участъците с хладка вода, също е препоръчителна в борбата за изравняване на тена, тъй като и двете съставки са много ефективни натурални избелващи средства. Лесна и приятна процедура е ползването на прясно изцеден сок от грейпфрут или лимон като тоник върху лицето, шията и ръцете. Този метод се прилага при заличаване както на лунички, така и на старчески петна, като заедно с избелващия ефект, има хидратиращо и подхранващо действие.

Пилингът (химичен, билков или с ултразвук) в козметичните салони също е начин за справяне с пигментните петна, които са доста упорити и трудни за премахване. Химическият пилинг излющва в по-голяма степен повърхностния слой на кожата и така се постига известно редуциране на пигментацията. При леките химически пилинги се също се използват плодови киселини, както при домашните методи за справяне с пигментацията. Практикуват се и пилинги с друг тип съставки, които са по-ефективни при по-дълбока пигментация. Билковите пилинги са подходящи за хора, които нямат суха кожа и са привърженици на 100-процентовата натурална терапия.

Друг метод за премахване на петната по кожата е т.нар. дермабразио, при който кожата се „шлифова” с бързо въртяща се четка. Методът действа на вакуумен принцип, чрез който се премахва старият слой кожа, за да може на мястото му да се образува нов, с нормална пигментация.

Стандартната лазерна процедура наподобява пилинговата, но е по-безобидна заради използването на енергията на лазерен лъч вместо по-травмиращите излющващи процедури на пилинга. Лазерното премахване на петна е успешно както за вродени, така и за придобити пигментации и има ефект само след няколко процедури.

Фототермолизата е метод, който се прилага чрез т.нар. IPL апарати, които използват интензивна пулсова светлина и премахват вродени петна или петна, причинени от стареене.

Във връзка с профилактиката на изравнения тен се препоръчва употребата на кремове с UV защита, балансирано хранене и хидратация на организма. Храни като броколи, зеле, ябълки, чесън, лук и грозде регулират производството на меланин чрез съдържащите се в тях минерали сяра, мед, цинк и желязо. В балансираното меню може още да присъства пълнозърнесто брашно, необработена пшеница, млечни продукти, цитрусови плодове и шипка, както и някои подправки като канела, ванилия и карамфил. Слънчевите очила са препоръчителни за употреба, защото предпазват от директно излагане на кожата на слънце, а и защото се предполага, че пигментацията на кожата се засилва през ретината.

текст Илона Вълчева

47 queries. 0,259 seconds. 10.25MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013