botox„Кожата ми остарява и не мога да сторя нищо, за да го предотвратя”, оплаква се всяка втора жена, прехвърлила 30-те. Притиснати от социалния натиск и безкомпромисните изисквания за безупречен външен вид, мъжете също са загрижени. Светлина в тунела обаче има – ботоксът е тук, за да възвърнем естествената си младост и красота, за които всички мечтаем.

На теория

Ботоксът, или ботулиновият токсин се извлича от бактерията клостридиум ботулинум. Продуктът от този микроорганизъм е изключително отровен. Той е силно нервнопаралитичен, като механизмът му на действие се изразява в блокиране провеждането на импулсите от нервите към мускулното тяло. Находчивите производители използват този екстракт, но силно пречистен, за да въздействат върху различни мускулни групи. Продуктът се появява в практиката преди повече от 20 години, но е нужно време, за да се направят нужните проследявания на пациенти след прилагането му. Ботоксът постепенно навлиза в естетичната медицина и днес водещи американски, френски и английски фармацевтични компании се заемат с неговото производство. През последните десетина година на пазара у нас се утвърждават все повече фирми. Техните продукти намират масово приложение в естетичната медицина за парализиране предимно на лицевите мускули. Извън козметичния сектор ботоксът се използва и за чисто медицински цели. Инжектира се за симетризиране на лица, претърпели травма, в неврологията, при спастични синдроми, при възстановителни процедури в пластичната хирургия и други. Прилага се също при болки в областта на лицето с парализиране на някои мускули, които действат при съответен род главоболие.

 На практика

Доказано е, че с възрастта дължината на лицевите мускули намалява вследствие на тяхното инстинктивно свиване в покой. Те са по-вяли в динамично и по-съкратени в спокойно състояние, което неволно води до образуване на бръчки. Тук идва ред на ботулиновия токсин, който отпуска статичния тонус на мускулите и помага за изглаждането на набръчканата кожа. Препаратът се предлага в твърдо състояние под формата на прахче във флакони от 50 или 100 единици (равностойни на 500 единици при никои търговски марки). Съхранява се при минусови температури в камера, а за транспортирането му са нужни хладилни чанти. При работа се разтваря във физиологичен серум и трябва да влезе в употреба за максимум 4-8 часа, иначе се деактивизира. Най-често „обработваните“ зони са челото и очите. В долната част на лицето специалистите са особено внимателни, за да избегнат асиметрии и нарушения в динамиката на устните, особено в ъглите. Те трябва да спазват определени указания и техники как и къде точно да инжектират продукта, в какви концентрации и с каква насоченост на иглата, за да избегнат нежелани странични ефекти.

 Нежелани ефекти и усложнения

Усложненията, които могат да се получат, се дължат предимно на неточна преценка за количеството препарат, неправилното му поставяне или неотчитане на налична асиметрия. В повечето случаи те са коригируеми, особено ако са в степен на недостатъчно слагане. Тогава отново се инфилтрира ботокс за изравняване, без опасност от натравяне с продукта. Съществува обаче риск да се получи неволно мигриране на препарата в района на инжектиране. Може да се стигне до парализиране на мускула, който повдига клепача, и окото да не се отваря правилно. Подобно усложнение отшумява за десетина дена. Възможни са и леки отоци като реакция на тъканите от самото убождане, които изчезват за 2-3 дена. Не се наблюдава особено кървене в момента на убождане, а синини вследствие на засегнати кръвоносни съдове са рядкост. Ако все пак се появят такива, те са предимно в областта около очите и отшумяват за около седмица.

 В забранения списък

Важно е предварително да се прецени моментното състояние на кожата, за да не се получат неочаквани изненади. Противопоказанията за инжектиране на ботокс включват кожни болести, инфекции и раздразнения, автоимунни заболявания като хепатит и СПИН, бременност, диабет и някои неврологични болести. За сметка на това липсват ограничения относно броя на процедурите и възрастта на пациента. Най-видим е ефектът при хора между 35 и 45 години, но с напредването на възрастта ботоксът сам по себе си няма да бъде достатъчен. Тогава се изкачва следващото стъпало в разкрасителните процедури – оперативната намеса. Препаратът дава добри резултати и в комбинация с филърите на основата на хиалуроновата киселина и при поставяне на импланти или собствени тъкани.

  Как протича подготовката преди инжектирането на ботокс?

Всеки случай е комплексен и трябва да бъде анализиран, за да се направи максималното и да се постигне оптимален резултат. Започва се с консултация, за да се изяснят нужните показания като дълбочина и брой на бръчките. Внимателно се изследва лицето в статично и динамично положение в търсене на асиметрични зони. Факт е, че почти винаги мускулите на лицето в лявата и дясната част се съкращават по различен начин, затова бръчките не са еднакво изразени от двете страни. Парализата, която се предизвиква, е насочена да блокира така нареченото статично напрежение на мускулатурата. Пациентът се информира за възможните алергични реакции и набора от медикаменти и апарати, с които специалистът може да им противодейства.

 Какво представлява самата процедура?

След консултацията се пристъпва към определяне на зоните за третиране. Лицето внимателно се измива и гримът се отстранява. Пристъпва се към самото инжектиране на ботокс в малки количества, като процедурата не е безкрайно неприятна. Иглата е толкова тънка, че убожданията едва се усещат като пареща болка. Те са най-болезнени в зоната около устата. Процедурата продължава около половин час в зависимост от зоните на третиране. Практика е в серума да се добавя адреналин, който свива съдовете и намалява риска от кръвоизлив. Непосредствено след убождането и през първите 24 часа в домашни условия се правят ледени компреси. Задължително пациентите се предупреждават да не масажират третираните зони.

 Как протича възстановяването?

Препоръчително е пациентът да отдели поне два дена за възстановяване на лицето. В първите няколко часа е нужно динамично движение като мимики на съответните мускули, за да се разпредели правилно препаратът в тъканта на мускулното тяло. Нанасянето на кремове и масажирането се избягват поне в първите дни, докато все още има отворчета по кожата. Гримът е нежелан поне през първите 24 часа. Зоните задължително се третират с лед, за да се избегне зачервяването. Действието на ботокса се забелязва най-ясно след около седмица, а ефектът му продължава средно от шест до осем месеца.

Колко да си приготвят пациентите за една процедура?

Средната цена за инжектиране с ботокс е около 600 лева, които покриват стойността на продукта и вложения труд. Тя не е толкова голяма предвид факта, че инвестираш в собствената си красота за месеци напред. Ботоксът не е панацея, чрез която изчезват всички бръчки, но че е ефикасен за подсилване на естествения чар и изразителност, е повече от очевидно.
Консултант: Доктор Стефан Комитски е специализирал обща хирургия във Военна болница в Пловдив и във Военномедицинска академия в София. В момента специализира пластично-възстановителна хирургия в Александровска болница. Преминава двукратен курс по пластична, реконструктивна и естетична хирургия на лице в парижката болница Fosh. От три години работи в екипа по естетична хирургия на доктор Антон Тонев. Отскоро можете да го откриете и в салон МАГАМА, където ще ви направи пълна промяна с помощта на филъри и ботокс.
 текст Екатерина Чиликова
47 queries. 0,246 seconds. 11MB
Pneuma and ElmediaPro © 2013